Alba Iulia: Apa de pe Valea Sebeşului nu este potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Apa de pe Valea Sebeşului nu este potabilă
Alba Iulia: Apa de pe Valea Sebeşului nu este potabilă

Direcţia de Sănătate Publică Alba efectuază periodic analize de stabilire a potabilităţii apei din râul Sebeş şi din alte ape curgăoare din judeţ. Râul Sebeş asigură 80 la sută din necesarul de apă pentru populaţia judeţului Alba.

În ultimii ani analizele au arătat faptul că apa din râul Sebeş nu este potabilă pe tot parcursul său înainte de a ajunge la staţia de tratare de la Petreşti. Medicul Ileana Văcaru de la Direcţia de Sănătate Publică Alba, este de părere că nici de data aceasta analizele nu vor avea rezultate mai bune.

Locuinţele, principalele surse de poluare

Principalii poluatori de pe Valea Sebeşului sunt chiar locuitorii acelei zone care nu respectă normele de igienă. „Multe dintre cabanele care s-au construit recent au toaletele foarte aproape de cursul apei“, a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Mircea Lămurean.

Medicul a explicat această apropiere de apă este şi unul din motivele pentru care s-a demarat acţiunea din acestă perioadă. „Noi testăm apa de mai multe ori pe an. Nu doar cei care şi-au construit, recent, locuinţe de vacanţă poluează cursul de apă. Locuinţele permanente, gospodăriile din satele de pe Valea Sebeşului sunt şi ele surse de poluare necontrolată“, a spus medicul Ileana Văcaru. Reprezentanta DSP Alba a mai explicat că din această cauză apa este nepotabilă din punct de vedere microbiologic. „Vom avea, la sfârşitul acestei săptămâni rezultatul noilor analize dar nu cred că vor apărea modificări majore“, a spus Ileana Văcaru. 

Pericol de epidemie

Medicul de la Direcţia de Sănătate Publică Alba spune că cel mai mare pericol în perioada rece este cel al apariţiei unei epidemii de hepatită. „Staţiile de tratare a apei fac faţă la acest moment, dar în cazul unor defecţiuni cel mai mare pericol este al unei epidemii cu virusul hepatitic, care este rezistent în apa rece. O astfel de epidemie a mai fost în judeţul Alba în anul 1992“, a mai afirmat medicul Ileana Văcaru.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba efectuează, de asemenea, periodic, analize pentru depistarea potabilităţii apei şi monitorizează anumite cursuri de apă din judeţ. În cazul poluatorilor casnici inspectorii acestei instituţii pot da sancţiuni în cazul în care constată că aceştia nu respectă normele prevăzute prin legea apei. „În cazul reclamaţiilor se merge la faţa locului şi dacă se constată că este vorba despre poluare se pot da sancţiuni pecuniare între 25.000 de lei şi 35.000 de lei“, a declarat Mihai Corcheş, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite