Alba Iulia: Portret/ Sebeşeanul Eugen Măcinic a pictat mii de tablouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret/  Sebeşeanul Eugen Măcinic a pictat mii de tablouri
Alba Iulia: Portret/ Sebeşeanul Eugen Măcinic a pictat mii de tablouri

Cu zeci de expoziţii în ţară şi străinătate, pictorul Eugen Măcinic din Sebeş este bine cotat pe piaţa artei. Tablourile sale se regăsesc în colecţii particulare din Europa şi SUA.

Pictează încă din şcoala generală. Afirmă că talentul, creativitatea în domeniul artelor plastice le-a moştenit de la tatăl său, care a fost un pasionat desenator, apreciat instrumentist (cânta la acordeon) şi un mecanic auto priceput.

În clasa a IX-a, prima expoziţie

Încurajat de profesori şi de tatăl său, care i-a confecţionat primul şevalet, Eugen Măcinic a urmat Şcoala Populară de Artă din Sebeş. Încă de atunci a simţit atracţia, plăcerea şi bucuria de a imortaliza splendidele peisaje de pe Valea Sebeşului şi Valea Frumoasei.

„În liceu m-a remarcat profesoara de desen Ulpia Feneşan, dânsa m-a încurajat, mi-a spus: «Tu trebuie să desenezi». I-am urmat sfatul şi am început să ies mult în natură, să pictez. Am început pe malul Secaşului, apoi pe Valea Frumoasei şi pe Valea Sebeşului, iar pe clasa a IX-a am avut prima expoziţie de pictură, în ulei şi acuarelă, organizată în holul Casei de Cultură din Sebeş. Am rămas plăcut surprins să văd că mulţimea prezentă atunci la expoziţie a apreciat creaţiile mele şi le-a considerat îndrăzneţe pentru vârsta mea de la acea vreme. Acest lucru mi-a dat un imbold să lucrez, să merg mai departe şi să dau ce e mai bun din mine“, îşi reaminteşte Eugen Măcinic.

„Memoria zidului“

De-a lungul anilor a organizat zeci de expoziţii în ţară şi străinătate, iar la ora actuală este bine cotat pe piaţa artei, tablourile sale aflându-se în colecţii particulare din ţări precum SUA, Italia, Anglia, Suedia, Spania, Franţa sau Germania. „Toate lucrările mele trec prin filtrul sufletului, mă reprezintă, redau sinceritatea şi liniştea ce mă caracterizează“, se destăinuie pictorul.

Are în colecţie şi o lucrare nespecifică genului peisagistic pe care îl practică. „«Memoria zidului» a fost lucrarea mea de licenţă. Argumentul tematic a plecat de la zidul medieval, de la izul de burg săsesc al Sebeşului, oraş ce face parte din cele şapte cetăţi ale Transilvaniei. Nu întâmplător lucrarea este compusă din şapte piese. Am lucrat, pe etape, aproximativ un an de zile la ea şi a fost foarte apreciată, fiind unică în felul ei“, spune Eugen Măcinic. A pictat de-a lungul timpului mii de tablouri şi are în atelierul său 50-60 de lucrări extrem de dragi sufletului său, pe care nu le-ar înstrăina sub nici o formă. „Nu mă pot despărţi de anumite lucrări. Am lucrări dragi, pe care le păstrez. Pentru mine nu are valoare banul. Dacă ar veni cineva şi mi-ar spune că mi-ar da o sumă mare de bani pentru un astfel de tablou, l-aş refuza“, mai afirmă artistul.

Vă ia mult timp un tablou?
E.M.:
„Foarte multe persoane îmi pun această întrebare. Pentru mine pictura e o plăcere, sunt spontan şi o fac cu mare uşurinţă, am acea scânteie necesară creaţiei. Nu lucrez cu anii la un tablou, dar n-aş putea să vă răspund cu exactitate la întrebare, pentru că timpul alocat unei lucrări diferă de la un tablou, la altul.
Fac însă cu mare uşurinţă pastelul şi acuarela, care aş spune că e specialitatea mea. Foarte mulţi pictori lucrează în ulei, dar acuarelă nu face oricine, pentru că la acuarelă trebuie să ai o dexteritate aparte.“

Aveţi un ideal în artă?
E.M.:
„Eu cred că fiecare are un loc şi un drum în viaţă. Sigur că şi eu, ca fiecare, îmi doresc să ajung cât mai sus, cât mai bine văzut, cotat. M-au întrebat mulţi de ce nu fac o şcoală de pictură în Sebeş.
Cred că deocamdată nu a venit momentul, dar nu e exclus ca la vremea potrivită să înfiinţez o şcoală prin intermediul căreia să îndrum tinerele talente din Sebeş.“

Ce-i place: „În afară de a picta, îmi place să cânt la acordeon. La oameni apreciez spiritul ardelenesc de a fi. Respect oamenii sinceri, oneşti, cu bun simţ, dar şi persoanele care au curajul de a spune lucrurilor pe nume“, spune pictorul.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac făţărnicia, duplicitatea, mârşăvia. Mă supără minciuna, laşitatea, lipsa de modestie şi oamenii fără cuvânt. La noi în Sebeş circulă o vorbă săsească de mare valoare şi semnificaţie: o viaţă, un cuvânt“, afirmă“, afirmă Eugen Măcinic.

Profil
Născut: 5 martie 1964, Sebeş
Educaţie: Facultatea de Arte Vizuale din Oradea
Starea civilă: căsătorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite