Sebastian Presecan a realizat aplicaţia mobilă Android pentru Ocna Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Presecan, împreună cu cele două trofee obţinute la Londra
Sebastian Presecan, împreună cu cele două trofee obţinute la Londra

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit şi permite vizualizarea evenimentelor din oraş. Se pot face şi donaţii în cadrul campaniei „Salvaţi oraşul Ocna Mureş“.

Născut: 28 mai 1977, Ocna Mureş, judeţul Alba
Studii: Facultatea de Informatică Economică, Facultatea de Calculatoare UTCN, doctorand UBB
Familie: Căsătorit, doi copii

Sebastian Presecan este manager de proiecte al diviziei „Mobile" din cadrul companiei IT, iQuest din Cluj. Coordonează o echipă de tineri talentaţi şi pricepuţi în programare, recompensată la nivel internaţional.

Impresionat de drama oraşului

Sebastian Presecan s-a născut şi a crescut în Ocna Mureş. Nu a rămas pasiv la drama prin care trece oraşul după alunecările de teren din decembrie 2010 şi a răspuns la campania „Salvaţi oraşul Ocna Mureş“, lansată pe Facebook. A realizat o aplicaţie mobilă ce poate fi descărcată pe telefoanele cu sistem de operare Android, prin care se pot face donaţii în sprijinul campaniei.

„Cum sunt un ocna-mureşean get-beget, m-am gândit să fac ceva pentru oraşul meu. Am lansat o mică aplicaţie care prezintă imagini vechi şi noi şi ultimele ştiri din Ocna Mureş. Sunt prezentate şi ultimele videoclipuri despre calamitatea din oraş. De asemenea, cei care vor si pot sa îi ajute pe ocna-mureşeni să îşi reconstruiasca oraşul, pot dona sume de bani prin intermediul aplicaţiei“, a spus Sebastian Presecan.

Sebastian Presecan

Aplicaţia poate fi descărcată, gratuit, de pe android market. Unul dintre iniţiatorii campaniei este Koloszvari Csaba, fost coleg de liceu cu Sebastian Presecan. „M-a contactat sa îi furnizez materiale media: poze şi video pentru a realiza o aplicaţie pentru telefoanele cu sistem de operare Android. I-am pus la dispoziţie cu placere tot ce mi-a cerut şi astfel a luat naştere aplicaţia prin care se poate urmari în timp real ştirile de pe site-ul ocna-mures.info, imagini cu oraşul de altădată şi de la catastrofa din decembrie 2010“, a afirmat Koloszvari Csaba.

Aplicaţie premiată la Londra

Cea mai de success aplicaţie realizată de echipa coordonată de Sebastian Presecan este Trip Journal, premiată în cadrul unei conferinţe de specialitate de la Londra, de Google cu 100.000 de dolari.

Soft-ul produs de IT-iştii din cadrul iQuest Cluj este cunoscut la nivel internaţional şi permite „documentarea vacanţelor", respectiv fotografierea şi filmarea locurilor pe care utilizatorul le vizitează şi încărcarea în timp real a acestor imagini multimedia pe platformele de socializare, dar şi pe site-uri ca Youtube, Flickr sau Picasa.

Sebastian a fost cel care a coordonat întreaga activitate a a departamentelor Android, iPhone, Symbian şi Design astfel încât, la final, aplicaţia să fie gata şi să funcţioneze impecabil pe toate cele patru platforme. Trip Journal poate fi cumpărat cu 2,99 dolari de pe site-urile de specialitate.

Cum ţi-a venit idea de a realiza aplicaţii pentru telefoane inteligente?
S,P.: „Am început în 2009 să exeprimentăm ca să înţelegem ce înseamnă dezvoltarea unui asemenea soft. Înainte nu mai făcusem aplicaţii pentru telefoanele mobile şi nici nu cunoşteam mecanismele pieţei. Din luna februarie a anului trecut şi până în aprilie am tot creat prototipuri, pentru ca în final, în 5 decembrie să fie gata aplicaţia Trip Journal“.

Cum este să coordonezi o asemenea echipă?
S.P.: „Am coordonat o echipă de 40 de tineri. A fost destul de greu pentru că aceştia erau împărţiţi pe echipe şi trebuia să ne sincronizăm. Practic, fiecare echipă trebuia să producă acelaşi lucru în acelaşi timp, însă pe platforme diferite“.

Ce-i place: Este foarte mulţumit că la serviciu face ceea ce-i place. „E important să faci asta, pentru că doar pentru bani nu merită să vii la serviciu. Am fost pasionat de domeniul informaticii, care îmi aduce cele mai mari satisfacţii“, a afirmat informaticianul.

Ce nu-i place: „Vorbitul pe lângă subiect în şedinţe numai ca să se audă vorbind, ceea ce duce la prelungirea nejustificată a întâlnirilor“, spune tânărul.

Imagini ale aplicaţiei Android:

image
image
image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite