Alba Iulia: Portret. Sebastian Kincses, solistul folk pasionat de munte şi pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Sebastian Kincses, solistul folk pasionat de munte şi pescuit
Alba Iulia: Portret. Sebastian Kincses, solistul folk pasionat de munte şi pescuit

Sebastian Kincses are trei mari pasiuni: muzica folk, muntele şi pescuitul. Afirmă că ideal pentru el e să cânte pe malul unui râu de munte pescuind păstrăvi.

Pe când avea 5 ani a găsit în faţa blocului o chitară veche, cu care se jucau ceilalţi copii tenis de câmp. A luat-o, i-a pus coarde şi, încet, încet, a învăţat să cânte la chitară. I s-au alăturat trei prieteni, mergeau împreună la munte şi acolo, în natură, cântau muzică folk.

Primul album - ”Cântece Crude”


Timpul a trecut, pasiunea a rămas şi s-a concretizat în urmă cu două luni cu înfiinţarea trupei de folk „Plus Noi“, formată din cei patru vechi amici. „Un membru al formaţiei, Stelian Petrescu, e poet, şi-a terminat studiile superioare la Vatican. Pe versurile lui compunem muzică“, povesteşte Sebastian.

În această lună, cei patru membri ai trupei „Plus Noi“ – Stelian Petrescu (la chitară), Victor Surugiu, Adrian Puiuleţ şi Sebastian Kincses (solişti) vor lansa primul lor album – „Cântece Crude“, în cadrul Festivalului de Muzică Folk „Ziua de mâine“, programat la Alba Iulia în perioada 13-15 noiembrie.

 „Vom scoate cinci sute de CD-uri şi, în funcţie de cum le va primi publicul, vom ştii ce să facem în continuare“, afirmă Sebastian. Trupa va participa, de asemenea, în decembrie, la a treia ediţie a festivalului albaiulian „Ritmuri de iarnă“, iniţiat chiar de Sebastian şi încă un prieten de-al său.

„Am pus bazele acestui festival, pentru că la «Ziua de mâine» artiştii tineri nu prea pot să se afirme, tot greii sunt baza“, explică solistul folk. Chiar şi profesia de bază a tânărului aiudean este interesantă. Sebastian este proiectant în domeniul energiei alternative.

A prins un somn de 10 kilograme

Sebastian îmbină fericit muzica folk cu mersul pe munte şi pescuitul. Este membru al clubului „Acropolis“ Aiud, iar ieşirea în natură i se pare cea mai bună alegere la sfârşit de săptămână. A umblat munţii ţării în lung şi-n lat, dar cel mai mult îi place în zona Trascăului.

„La 12 ani am mers pe munte 30 de kilometri, pe jos, cu un rucsac de 40 kilograme în spate“, povesteşte Sebastian. Şi-a cumpărat şi o căsuţă, într-un cătun – Cheia, dincolo de Cheile Râmeţului, unde merge frecvent în week-end. „E o casă veche, nu prea poţi sta în ea, dar e important locul. E aşezată într-o zonă splendidă unde nu poţi ajunge decât pe jos, nu există cale de acces“, mai afirmă tânărul.

Pescuitul îi place la fel de mult. Momeşte peştii de la 7 ani. Are 20 de undiţe şi pescuieşte doar pe ape curgătoare, în special pe Mureş. „Nu-mi place să mă duc pe bălţi şi nici să mănânc peşte, doar să-l capturez. Tot ce prind, dau la prieteni“, declară Sebastian. Principala momeala cu care atrage peştele în cârlig sunt viermişorii, dar cea mai mare captură a sa – un somn de 10 kilograme, a prins-o la scoică.

A fost greu să aduci somnul de 10 kilograme la mal?
S.K.: „Aveam 16 ani când l-am prins pe Mureş, în zona localităţii Gârbova. Eram singur şi am fost puţin stresat, dar în cele din urmă am reuşit să-l scot, pentru că era malul mic. Două ore am stat cu el în undiţă până când am reuşit să-l aduc pe mal. Am avut un băţ solid, format din două elemente de oţel, un ac mare şi nailon gros, de genul celui care se foloseşte la racordajul rachetelor de tenis.“

Ai prins şi alţi peşti mai mari?
S.K.: „Da, ştiuci, şalăi de 4-5 kilograme. Îmi place, însă, să pescuiesc la plută, nu mai dau la peşte mare. Încerc la peşti mai mici, la scobar, clean, e mai plăcut. Nu sunt ca pescarii care au o răbdare ieşită din comun. Dacă într-o oră nu trage, nu mai stau, mă duc acasă.“

Ce-i place: „Muzica, muntele şi pescuitul sunt pasiunile mele. Ideal pentru mine e să le îmbin pe toate trei – să cânt undeva pe malul unui râu de munte pescuind păstrăvi. La oameni apreciez să fie sinceri, comunicativi şi sufletişti.“

Ce nu-i place:
„În primul rând, mă deranjează lipsa de cultură şi a celor şapte ani de-acasă. Îmi displac, totodată, oamenii cu două feţe, persoanele ranchiunoase, invidia şi lăcomia. Mă supără prostia, neamul de straiţă, vulgaritatea.“

Profil
Data naşterii: 17 martie 1981, Aiud
Educaţie: Facultatea de Mecanică Timişoara
Starea civilă: necăsători

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite