Şcolile din Alba scot la bătaie 800 de posturi. Cum te angajezi ca profesor în 2012, fără Titularizare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După intrarea examenului naţional de titularizare în istorie, concursurile vor fi organizate, din acest an, direct  de şcolile care au posturi vacante. Vor fi angajaţi cu contract pe durată nedeterminată doar cei care obţin o notă onorabilă şi au definitivatul luat.

Şcolile din Alba au anunţat aproximativ 800 de norme întregi şi fracţiuni de normă vacante pentru anul şcolar viitor. Lista cu catedrele aprobate de Inspectoratul Şcolar va fi făcută publică  în 15 februarie.

Ultimul examen naţional de titularizare a fost organizat în vara 2011. Noile norme de încadrare a aspiranţilor la profesia de dascăl împrumută o parte din principiile sistemului de angajare în mediul privat. Candidaţii vor da examenul la şcolile care au posturi vacante, ori în cadrul unui consorţiu care are în subordine mai multe şcoli. În Alba au fost stabilite 6. Consultaţi aici lista consorţiilor şcolare.

Cum te poţi angaja ca dascăl

Contractul de muncă se va încheia direct cu şcoala, nu cu Ministerul Educaţiei. Angajatorul poate decide încetarea raporturilor de muncă, la fel ca într-o firmă privată. La prima vedere, articolul din noua Lege a Educaţiei ar trebui să ducă la o competiţie sănătoasă între şcoli, în atragerea dascălilor bine pregătiţi. Încă din faza de dezbatere publică a Legii au existat voci care au vorbit de nesiguranţa locului de muncă şi chiar de un deficit de personal în şcolile mai izolate.

Un viitor educator, învăţător sau profesor care va dori să se angajeze cu contract pe durată nedeterminată conform noii Legi a Educaţiei va trebui să abă diplomă de licenţă şi un masterat de doi ani. Aspiranţii la statutul de dascăl fac un stagiu de un an de zile în  şcoala la care intenţionează să se angajeze, sub îndrumarea unui profesor-mentor. Debutantul poate susţine de asemenea două probe practice sau inspecţii la clasă, care vor fi notate de la 1 la 10. Nota va cântări un sfert din media de admitere.  Doar cine va obţine minim media 7 va putea participa la examenul propriu-zis. 

Dacă va fi angajat, i se va face contract pe termen determinat, cu posibilitatea prelungirii. Contractele pe perioadaă nedeterminată se fac doar profesorilor cu definitivatul luat. Cei în cauză nu au nevoie de stagiu de pregătire pentru a se angaja, ci să dea doar concurs pe post şi să susţină un interviu cu directorul şcolii.Personalul didactic plătit cu ora şi pensionarii vor intra în sistem în baza unui CV şi a unui interviu.

Detalii despre condiţiile de ocupare a posturilor în învăţământ găsiţi aici

Dascălii care au dobândit în anii anteriori statutul de titulari în sistem nu sunt afectaţi de schimbările Legii Educaţiei. Până acum, ca să devină profesor titular, un candidat trebuia să obţină la examen cel puţin nota 7, dar pentru a fi suplinitor se califica orice profesor cu o notă de minim 5. În vara 2011, pe cele 96 de posturi titularizabile din Alba au concurat  689 de candidaţi. În urma examenului, doar 120 de candidaţi au obţinut minim nota 7, necesară pentru a ocupa  o catedră titularizabilă.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite