Alba Iulia: Gheţarul de la Scărişoara şi Poarta lui Ionele, rezervaţii speologice unice în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Gheţarul de la Scărişoara şi Poarta lui Ionele, rezervaţii speologice unice în ţară
Alba Iulia: Gheţarul de la Scărişoara şi Poarta lui Ionele, rezervaţii speologice unice în ţară

În Munţii Apuseni se găsesc unele dintre cele mai importante obiective turistice din ţară. Rezervaţiile speologice de pe teritoriul comunei Gârda de Sus atrag ca un magnet turiştii care vor să vadă monumente unice în ţară.

Munţii Apuseni reprezintă zona carstică cea mai importantă din România, lucru exemplificat de Gheţarul de la Scărişoara, Cetăţile Ponorului, Gheţarul de la Vârtop sau Poarta lui Ionele.

O rută foarte cunoscută turiştilor către aceste destinaţii este cea de la Alba Iulia (DN 74) către Zlatna – Abrud – Câmpeni, după care la stânga, pe DN 75 prin Vadu Moţilor, Albac, se ajunge la Scărişoara, Gârda de Sus şi la Arieşeni.
Mai există posibilitatea accesului pe Valea Arieşului, dinspre Turda, pe DN 75.

Peştera Gheţarul Scărişoara

Peştera din inima munţilor Apuseni există de aproape patru mii de ani şi se află la 1.170 metri înălţime. Temperatura în peşteră ajunge până la -10 grade Celsius. Scărişoara este prima peşteră declarată monument al naturii din România, în 1938. Aici există Sala Mare şi „Biserica”, o sală bogat ornamentată cu stalagmite de gheaţă.

Încă de la intrare te întâmpină un dom uriaş de gheaţă, precum şi podeaua Sălii Mari, constituită dintr-un bloc compact de gheaţă. Mai există două zone ale peşterii, unde accesul este interzis publicului larg, adică Rezervaţia Mare şi Rezervaţia Mică. Blocul de gheaţă are un volum de peste 75.000 metri cubi, o grosime maximă de 22,5 metri.
Lungimea totală a peşterii este de 700 metri, iar înălţimile stalagmitelor variază de la câţiva centimetri, la 7 metri. În schimbul vizitării peşterii se plăteşte un bilet în valoare de şapte lei.

Rezervaţia Poarta lui Ionele


La nord de Gârda de Sus, la aproximativ 2  kilometri de localitate, se află rezervaţia speologică Poarta lui Ionele.
Peşterea este sculptată în calcare albe şi este reprezentată printr-o galerie având înălţimi cuprinse între 10-15 metri şi o lungime de 60 metri. Pereţii sunt umezi şi adăpostesc lilieci.

Atracţia principală este apa curgătoare, care coboară până la şosea şi izvorăşte printr-un firicel chiar din peşteră. Accesul în peşteră este mai dificil, deoarece traseul este accidentat. Pentru turiştii care doresc să rămână mai multe zile în această zonă, există suficiente posibilităţi de cazare.
O noapte la o pensiune din Gârda de Sus costă între 50 de lei şi 100 de lei pentru o cameră, în funcţie de confort şi facilităţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite