Scandal de plagiat la Universitatea din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Stanciu, conferenţiar universitar doctor în istorie, este acuzată de plagiat de Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Conferenţiarul universitar Laura Stanciu, de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia a publicat la începutul acestui an, la editura Mega, lucrarea „Iluminismul central european. Şcoala Ardeleană“.

Într-un articol publicat în revista de specialitate „Observator Cultural“,  Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, o acuză pe Laura Stanciu de plagiat. În aceeaşi revistă, conferenţiarul universitar din Alba Iulia a răspuns acuzelor.

„Plagiatul gros, nesimţit, pe spaţii întinse“

Profesorul universitar, Ovidiu Ghitta din Cluj afirmă în materialul publicat în revista de specialitate apărut în data de 23 aprilie că în cartea Laurei Stanciu se practică „plagiatul gros, nesimţit, pe spaţii întinse, cu alineatul; plagiatul disimulat prin tot felul de tertipuri, cum ar fi notele de subsol plasate ca piste false“, citat din „Sinteza, ca plagiat: cazul Laura Stanciu“.

Cadrul Universitar din Alba Iulia a publicat de asemenea un drept la replică în număru următor al revistei şi a declarat că nu a vorbit direct cu profesorul universitar de la Cluj. „Nu am luat legătura nici măcar telefonic cu profesorul Ovidiu Ghitta. Mi-am precizat punctul de vedere în aceeaşi revistă unde a apărut articolul său. Pot să mai adaug că regret foarte tare situaţia creată“, a spus Laura Stanciu.

„Regretabilă eroare de prelucrare“

În dreptul la replică, cadrul universitar din Alba Iulia şi-a justificat fapta ca fiind o eroare. „Elaborarea unei sinteze de mare întindere presupune, după cum se ştie, procesarea unui depozit de informaţii stocat în mii de fişe. Dintr-o regretabilă eroare de prelucrare, datorată vastităţii materialului bibliografic şi arhivistic, conţinutul câtorva fişe şi-a pierdut identitatea şi sursele. Este o greşeală pe care mi-o asum în totalitate şi nu am să polemizez pe marginea ei“, susţine Laura Stanciu în dreptul la replică.

Situaţia reclamată de către decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj a generat o serie de discuţii care pun în lumină mai multe carenţe ale mediului academic actual. Rectorul Universităţii din Alba Iulia, Achim Moise, a declarat că acest caz se va discuta în Comisia de etică a instituţiei.

Analiză la Universitate

„În urma unei analize se vor stabili şi concluziile, iar mai apoi dacă se va considera că Laura Stanciu este vinovată se vor lua şi sancţiuni. Cea mai drastică sancţiune este retragerea dreptului de a candida pentru funcţii universitare pe o perioadă de trei ani“, a spus Achim Moise.  

Studenţii de la universitatea albaiuliană consideră plagiatul de neimaginat şi spun că profesoara trebuie drastic sancţionată. „Profesorii trebuie să vină cu o contribuţie personală“, a spus Marius Groza, student la Informatică. „Nu e posibil aşa ceva, nu se poate ca un astfel de profesor să mai aibă respectul studenţilor. Trebuie aspru sancţionată“, a spus Emilia Macavei, studentă la profilul Economie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite