Şase tineri din Alba, sclavi la o firmă fantomă din Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei şase tineri îşi cer drepturile după au muncit în Cehia o lună
Cei şase tineri îşi cer drepturile după au muncit în Cehia o lună

Au stat în Cehia aproape o lună în condiţii mizerabile. Au venit în ţară fără niciun ban şi cu datorii. Acum aşteaptă să primească banii pentru munca prestată.

Şase tineri din Alba au avut ghinionul să se numere printre „angajaţii“ recrutaţi de o companie cehă fantomă. În luna octombrie aceştia şi-au făcut bagajele şi-au plătit biletul de autocar şi s-au deplasat în oraşul unde aveau contractul de muncă. „Totul era în contul unei alte înţelegeri pe care am avut-o cu firma intermediară din Târgu Mureş, Eurojobs, care în martie trebuia să ne trimită la muncă în Germania.

Nu s-a întâmplat şi am rămas cu toate comisioanele de 650 lei plătite. Nu ne returnau banii, aşa că în octombrie ne-au intermediat un contract la o firmă din Cehia la făcut coroniţe şi ormanente pentru Crăciun“, a povestit Alexandru Vlad, 20 ani.

Cazaţi la un fost spital de nebuni

Aşa avea să înceapă coşmarul românilor ademeniţi cu salarii de 704 euro şi plătiţi în schimb cu 20 euro pe săptămână, bani pentru mâncare. Ajunşi la destinaţie tinerii din Alba au fost cazaţi la un castel.

„Era un fost spital de nebuni, cu morgă şi capelă. După 13 ore de muncă cinci oameni prindeau apă caldă, restul de câteva zeci se spălau cu apă rece. Nu era nimic din condiţiile care ni se prezentaseră la plecare“, a afirmat Alexandru Legian, 22 ani.

Castelul unde au fost cazaţi tinerii

Castelul unde au fost cazaţi tinerii

La scurt timp cei plecaţi din judeţul Alba aveau să afle de la compatrioţii lor care erau acolo de 2-3 luni despre condiţiile în care se muncea. „Am aflat că bodyguarzii şefilor îi băteau până ce îi băgau în spital pe românii care îndrăzneau să ceară bani. Erau români care munceau de 2 luni şi nu văzuseră nici un ban, mai mult decât pentru mâncare“, a afirmat Bogdan Hirean, 25 ani.

Firmă fantomă


Oamenii au aflat că firma Delta pentru care plecaseră să muncească nu exista în niciun document oficial. Revoltaţi au protesta şi s-au ales cu bătăi şi ameninţări. Unul dintre români a reuşit să meargă la Ambasada României în Cehia de unde a venit confirmarea. „Ne-au spus că contractele sunt false, dar ei nu puteau interveni decât dacă luam bătaie sau se întâmpla ceva“, a spus Vlad Alexandru. Până la a demonstra că românii erau bătuţi şi trataţi ca nişte sclavi nu a mai fost mult.

„Când am decis să nu mai mergem la muncă în semn de protest au venit acolo să ne bată. Patronul slovac a apărut la noi la uşă cerându-ne să mergem la muncă pentru că în două săptămâni ne dă mulţi mai mulţi bani decât ne promisese, numai să mergem că erau multe comenzi. Ne-a spus ne rezolvă cu cazarea, dar totul s-a schimbat când a văzut contractele făcute de cel care ne recutase din România, şi că noi nu beneficiam de nimic. Şi-a dat seama că muncisem la negru şi nu aveam cu ce să îl atacăm, iar el se putea spăla foarte uşor pe mâini. Am trecut prin mâinile a trei oameni, şi două firme şi am aflat că fiecare adus valora 20 euro“, a spus Bogdan Hirean.

Poliţia cehă i-a luat în vizor pe românii care circulau până la locul de muncă fără bilet şi au primit ameninţări chiar de la oamenii legii. „Ne spuneau «Marş!», «Jos din autobuz!» Vorbeau foare urât şi nu ascultau ce le spuneam până când au venit să ne caute la firmă să ne achităm amenzile. Aşa au aflat de mafioţii pentru care lucram“, a povestit Bogdan.

Poliţia a descins la castelul unde au fost cazaţi tinerii

Poliţiştii au descins la castel

Luaţi de poliţie


Duşi la secţie unde au dat declaraţii, românilor li s-au pus la dispoziţie 7 autocare care să îi aducă în ţară. „Culmea, la noi în ţară am îndurat alte umilinţe. Poliţiştii din gara Arad râdeau de noi, firmele intermediare în loc să ne asigure transportul până acasă ne-au lăsat să semnăm amenzile de pe tren pentru că chipurile nu ni se întâmplă nimic pentru că ne aveau în evidenţă, dar nimeni nu s-a mai interesat de soarta noastră“, a afirmat Alexandru Vlad.

Pentru a afla părerea firmei din Târgu Mureş am sunat la sediul societăţii ca fiind una dintre persoanele păgubite. Angajaţii firmei susţin că au înaintat documentele firmei pentru care s-a lucrat şi se aşteaptă un răspuns. „Sunaţi săptămâna viitoare ca să vedem ce se mai întâmplă. Nu pot să spun nimic mai mult decât că documentele au fost înaintate firmei“, a afirmat Erica, una dire angajatele firmei Euro Jobs.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite