Sarolta Vass a confecţionat cu elevii săi păpuşi pentru copiii din Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara Sarolta Vass insuflă elevilor săi dragostea de frumos şi le dezvoltă aptitudinile practice. Cu o vechime de 16 ani în învăţământ, predă din 2005 la cercul de macheto-modele din cadrul Clubului Copiilor din Ocna Mureş.

Născută la: 17 februarie 1969,  Tăşnad, judeţul Satu Mare
Studii: Universitatea Tehnică Cluj Napoca (Tehnologia Construcţiilor de Maşini)
Familie: căsătorită, un băiat


Sarolta Vass învaţă elevii să confecţioneze din materiale reciclabile obiecte dintre cele mai diverse, dar şi inedită vestimentaţie. „Confecţionăm animale de jucărie sau obiecte decorative din sârmă, lână, alte materiale reciclabile. Mai nou, ne-am axat pe vestimentaţie. Facem haine din saci de plastic, hârtie creponată, saci de cartofi, hârtie de împachetat, şerveţele“, spune aiudeanca.

Premiul întâi la concursul naţional de vestimentaţie

Îi place frumosul şi vrea să le insufle elevilor săi sensibilitate şi delicateţe, dar şi să le dezvolte îndemânarea. De aceea îi ţine în priză permanent. A organizat anul trecut, de Moş Nicolae, o „eco-paradă“ a modei cu hăinuţe confecţionate din materiale reciclabile, iar anul acesta, de 8 Martie, elevii săi au făcut mărţişoare, pe care le-au împărţit pe stradă reprezentantelor sexului frumos. A participat cu elevii la Baia Mare, la simpozionul naţional „Priorităţi şi perspective pentru mediul durabil“, cu diverse jucării şi obiecte decorative.

Luna trecută, la Concursul Naţional de vestimentaţie organizat la Moreni, cercul de macheto-modele din cadrul Clubului Copiilor din Ocna Mureş a obţinut un loc întâi şi un loc trei. „Premiul trei ni s-a acordat pentru obiectele expuse, iar locul întâi l-a obţinut eleva Persida Stoia, cu o creaţie vestimentară superbă, confecţionată din şerveţele şi hârtie de împachetat“, afirmă profesoara.

La sfârşitul acestei luni, vor participa la o altă competiţie naţională găzduită de oraşul Motru, iar în luna iulie sunt invitaţi în oraşul Victoria, la un concurs de vestimentaţie.

A învăţat singură germana

În februarie anul curent, după devastatorul cutremur din Haiti, profesoara şi elevii săi s-au hotărât să dea un mic ajutor semenilor loviţi crunt de puternicul seism.

„Am confecţionat păpuşi din lână şi textile reciclabile pentru UNICEF şi le-am trimis la Bucureşti, de unde au fost expediate la o anumită destinaţie unde s-au licitat toate jucăriile din Europa confecţionate în acest scop caritabil. Banii strânşi din licitaţie vor fi folosiţi pentru ajutorarea copiilor din Haiti. Păpuşilor le-am făcut «certificate de naştere», cu dimensiunile, cu data exactă a confecţionării, cu caracteristicile fiecăreia în parte. Elevii mei au fost foarte fericiţi că prin munca lor au putut face ceva pentru copiii din Haiti“, povesteşte profesoara.

Din toamna acestui an, Sarolta Vass se va muta la Cercul Copiilor din Aiud, unde are de gând, pe lângă cercul de macheto-modele, să iniţieze un curs de dansuri şi un altul de limba germană pentru începători. „Știu nişte paşi, îmi place dansul, iar limba germană am învăţat-o singură, din cărţi. Am predat câţiva ani de zile la şcoala generală din Beţa, localitate de lângă Aiud. Veneau mereu la Beţa, cu ajutoare, nişte străini şi nu vorbeau decât olandeza şi germană. Ne înţelegeam prin semne şi atunci am zis că nu se mai poate aşa. Am pus mâna pe cărţi şi, încet, încet, am reuşit să învăţ germana“, spune profesoara.
   
Cum au reacţionat elevii când au aflat că pot ajuta copiii din Haiti?
S.V.: „A fost o activitate care le-a plăcut foarte mult. Prin munca lor, au făcut ceva pentru copiii năpăstuiţi din Haiti şi au fost fericiţi. Au pus mult suflet, aduceau şi alţi copii din afara cercului să confecţioneze împreună păpuşi. A fost pentru ei şi o activitate distractivă şi educativă în acelaşi timp“.

Ce v-a atras spre acest gen de activitate?
S.V.: „Îmi place frumosul, mă încântă vestimentaţia de bun gust şi vreau  să le inoculez elevilor mei simţul frumosului, să le arăt limitele în care se încadrează rafinamentul. Pe de altă parte, vreau să-i învăţ că se pot confecţiona lucruri utile şi din materiale reciclabile“.

Ce-i place: „În timpul liber mă ocup cu grădinăritul, îmi plac foarte mult florile, în special trandafirii şi florile de câmp. Apreciez oamenii de cuvânt, punctualitatea şi corectitudinea."

Ce nu-i place: „Mă deranjează nemunca, minciuna, făţărnicia. Nu-mi plac oamenii falşi, persoanele care încearcă să profite de pe urma ta. Pe omul care mă supără o dată, îl iert foarte greu“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite