Alba Iulia: Sărbătoarea secerişului la Bucerdea Vinoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Sărbătoarea secerişului la Bucerdea Vinoasă
Alba Iulia: Sărbătoarea secerişului la Bucerdea Vinoasă

În acest weekend la Bucerdea Vinoasă va avea loc manifestarea „Cununa grâului”. Este vorba de un obicei vechi de sute de ani pe care localnicii îl ţin în fiecare sfârşit de vară în semn de respect faţă de roadele pământului.

Vremurile când holdele erau secerate cu coasa, mai stăruie doar în memoria câtorva bătrâni.  „Cununa grâului” este un obicei inedit, cel mai semnificativ din timpul verii, pentru că se petrecea chiar în timpul celei mai grele munci din tot anul, secerişul grâului.

Astăzi obiceiul este reluat la modul unor manifestări cultural-artistice organizate în fiecare an la Bucerdea Vinoasă. Manifestarea din acest an a ajuns la ce-a de VI-a ediţie şi stă sub semnul dialogului cultural deschis cu comunităţi din Transilvania păstrătoare a obiceiurilor legate de seceriş.

Anul acesta pe 23 august la Bucerdea Vinoasă va fi regizat momentul legat de seceriş cu grupuri din Băiţa (Hunedoara), Salva (Bistriţa Năsăud) şi Drăguş (Braşov).

Obiceiuri şi momente artistice

Aşadar în cadrul programului manifestării din acest an clăcile de secerători vor prezenta obiceiul secerişului din comunitatea de care aparţin având nume ca: peana, buzduganul sau cununa grâului.

În programul din acesta an sunt incluse şi momente artistice susţinute de Ansamblul Porolissum, dar şi de interpreţi de muzică folk avându-i prezenţi pe Narcisa Suciu, Ducu Bertzi, Mihai Neniţă şi Mircea Vintilă.

În cadrul manifestării va fi  prezentat şi filmul documentar Secerişul şi Cununa Grâului în comunitatea din Bucerdea Vinoasă, primul film de prezentare a acestui obicei din judeţ. Nu putea lipsi deasemenea din program degustarea de plăcinte tradiţionale şi vin, precum şi expoziţiile găzduite de muzeul satului şi atelierul de ţesături.

Toate aceste momente se vor desfăşura în comunitatea din Bucerdea Vinoasă, respectiv la Casa Apoulon şi Muzeul satului, duminică 23 august începând cu ora 17.00.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite