Şapte milioane de euro pentru infrastructura din Ciugud şi Berghin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţia va începe în luna aprilie
Investiţia va începe în luna aprilie

Comunităţile din comunele Ciugud şi Berghin sunt beneficiare ale celui mai mare proiect de infrastructură rurală derulat în judeţul Alba în ultimii 20 de ani şi unul dintre cele mai mari din Transilvania. Banii provin din fonduri europene şi vor finanţa lucrări ce vor fi derulate în următorii trei ani.

Proiectul are o valoare totală de şapte milioane de euro şi este finanţat integral din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Cele două comune, aflate la patru, respectiv opt kilometri de Alba Iulia, au împreună o populaţie de 4.767 locuitori.

Canalizare, apă potabilă, staţie de epurare


O împărţire a valorii proiectului cu numărul populaţiei indică o sumă de 1.468 de euro investită pentru fiecare locuitor. Proiectul a fost câştigat de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Ciugud-Berghin. Echipa care asigură coordonarea şi punerea în practică a investiţiei este condusă de primarul din Ciugud, Gheorghe Damian.

Investiţia presupune asfaltarea străzilor din cele două comune, introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizare, respectiv construcţia unei staţii de epurare. De asemenea, va fi construit un centru de zi pentru vârstnici în satul Limba. Proiectul are şi o componentă culturală prin care se finanţează modernizarea expoziţiilor etnografice din cele două comunităţi.

„În acest moment sunt definitivate dosarele de achiziţie a serviciilor de proiectare pentru reţelele de canalizare şi staţiile de epurare precum şi pentru asfaltarea străzilor. A fost demarată procedura de licitaţie publică pentru proiectarea reţelei de canalizare şi proiectarea asfaltării tuturor străzilor din comuna Ciugud“, a spus Gheorghe Damian. Lucrările vor începe în cursul lunii aprilie 2010 şi vor fi terminate în anul 2012.

„Prin întruniri publice atât în comuna Ciugud cât şi în comuna Berghin  se vor pregăti cetăţenii să conştientizeze impactul pe care îl vor avea aceste lucrări asupra lor. Având în vedere faptul că sunt lucrări masive de infrastructură vor exista probleme cum ar fi restricţii de trafic, grămezi de pământ, poate chiar reducerea accesului în gospodării“, a afirmat, la rândul său, primarul Vasile Bica din Berghin.

Startegie de dezvoltare a „Ţării Secaşelor“

Comunitatea din Ciugud mai este implicată într-un proiect de dezvoltare rurală, cu impact la nivel micro-regional. 23 de unităţi administrativ teritoriale (17 din Alba şi şase din Sibiu, printre care şi oraşul Ocna Sibiului) s-au constituit în Asociaţia „Ţara Secaşelor“ care a obţinut o finanţare de 68.540 de euro.

Banii vor fi utilizaţi în scopul elaborării în anul 2010 a unei strategii comune de dezvoltare a zonei, pentru promovarea potenţialului turistic şi pentru diversificarea şi dezvoltarea economiei rurale. Parteneriatul dintre aceste localităţi se va dezvolta prin înfiinţarea unui grup de acţiune locală la care vor participa pe lângă primării, 17 agenţi economici şi şapte organizaţii nonguvernamentale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite