Alba Iulia: Şapte tineri au înşelat şapte bănci cu aproape 200.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Şapte tineri au înşelat şapte bănci cu aproape 200.000 de lei
Alba Iulia: Şapte tineri au înşelat şapte bănci cu aproape 200.000 de lei

Şapte tineri din Cugir şi Alba Iulia, cu vârste cuprinse între 23 de ani şi 35 de ani, sunt judecaţi de Tribunalul Alba pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi uz de fals

Inculpaţii au reuşit ca în decursul unui an de zile să obţină de la şapte bănci din Alba Iulia credite în valoare totală de aproape 200.000 de lei cu ajutorul unor documente false. Faptele s-au petrecut în perioada noiembrie 2005 – noiembrie 2006.

Adeverinţe şi cărţi de muncă false

Liderul „reţelei“ este Alin Ovidiu Roşia, în vârstă de 35 de ani, din Cugir. Era angajat, la vremea respectivă, al societatea Belvedere SRL Cugir, care era administrată de mama lui. Folosindu-se de documentele şi ştampila firmei şi-a falsificat o adeverinţă de venit, pe care a trecut o sumă mult mai mare decât cea din cartea de muncă.

De asemenea, a falsificat şi copia cărţii de muncă, dar şi semnătura administratorului societăţii. A reuşit să obţină cu aceste documente false un număr de şase credite de la tot atâtea bănci care îşi aveau sediul în Alba Iulia. Ulterior, i-a atras în „afacere“ şi pe ceilalţi inculpaţi: Aurel Sorin Vîjdea (29 ani), Ciprian Marius Ilea (27 ani), Andreea Iulia Mazăr (23 ani), Marius Cristian Ivan (28 ani), Tiberiu Octavian Cuţitei (30 ani) şi Nicolae Dorin Culda (27 ani).

„Inculpaţii au apelat la Roşia Alin Ovidiu pentru întocmirea de documente false de la societatea la care era angajat. Acesta îi instruia apoi în legătură cu modul de operare, iar după obţinerea creditelor împărţeau banii”, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. Au obţinut în acest mod un număr de 15 credite de la şapte bănci: Raiffeisen Bank, Banca Română de Dezvoltare, Banca Comercială Carpatica, Volksbank, Banca Transilvania, Banca Romexterra şi Banca Românească.

Prinşi cu o carte de identitate falsă

Cel mai mare credit a fost acordat de Banca Română de Dezvoltare în martie 2006 şi a avut o valoare de 20.281 lei. Tot la această bancă au avut şi ultima tentativă de înşelăciune, în noiembrie 2006, când doi dintre tineri au fost reţinuţi de poliţişti după ce au încercat să obţină un credit cu o carte de identitate falsă.

Ultimul termen în acest dosar a avut loc marţi, 2 noiembrie 2009, când a fost menţinută starea de arest a inculpatului Alin Ovidiu Roşia. Acesta a fost reţinut în noiembrie 2007, în Grecia, pentru că nu a respectat interdicţia de a părăsi ţara. De altfel, acesta a recunoscut săvârşirea faptelor de care este acuzat.

Dosarul a fost judecat în primă instanţă la Judecătoria Alba Iulia, care a aplicat, în iunie 2009, pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 ani şi 6 ani, cea mai mare fiind încasată de Alin Ovidiu Roşia.
Reprezentanţii băncilor s-au constituit părţi civile şi aşteaptă să îşi recupereze banii.

158.776 lei şi 7.400 euro este suma totală a creditelor obţinute de la bănci de cei şapte tineri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite