Obicei de ghicire a ursitului pentru fetele nemăritate prezentat de Dragobete la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Obiceiul ghicirii ursitului va fi prezentat de Dragobete la Muzeul Unirii
Foto Arhiva Obiceiul ghicirii ursitului va fi prezentat de Dragobete la Muzeul Unirii

Manifestarea de la Muzeul Naţional al Unirii este parte componentă a proiectului „Lada de zestre”, ce are ca scop valorificarea obiceiurilor tradiţionale din arealul ardelenesc.

Obiceiul Sânvăsâiului va fi pus în scenă de Ansamblul Folcloric din Galda de Jos. În urma ritualului, fetele află cum va fi bărbatul cu care se vor mărita Ursitoarea satului pune pe masă şapte blide (farfurii), sub care ascunde tot atâtea obiecte: piaptăn, oglindă, cărbune, grâu, câlţi, morcov şi creion.Tradiţia spune că lucrul ascuns sub blid spune multe despre flăcăul care o va curta. Grâul de sub farfurie arată că feciorul este gospodar, iar creionul că este un bărbat învăţat. Dacă fata va găsi un piaptăn, se zice că bărbatul va fi colţos şi arţăgos, iar dacă va descoperii oglinda se va mărita cu un flăcău fălos.

Participanţii vor putea asculta  cântece bătrâneşti ale rapsozilor populari Lucreţia Florea, din Ţelna şi Emil Roşca, din Lupşa.

În Sala Unirii va fi amenajată expoziţia „Anotimpurile satului tradiţional – Fotografia, document etnografic”.

Manifestarea face parte din proiectul „Lada de zestre”, iniţiat de Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii, şi are ca scop valorificarea obiceiurilor tradiţionale din arealul ardelenesc.

Intrarea este liberă.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite