Şanse pentru copiii cu boli rare din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consulul onorific al României în Germania, Alex Jacob (foto mijloc) şi-a arătat sprijinul pentru copiii din Alba
Consulul onorific al României în Germania, Alex Jacob (foto mijloc) şi-a arătat sprijinul pentru copiii din Alba

În ultimii cinci ani, în jur de 30 de copii au fost operaţi pentru că sufereau de afecţiunile spina bifida şi hidrocefalie. Consulul onorific al României în Germania, Alex Jacob va face o donaţie Asociaţiei Române Spina Bifida şi Hidrocefalie din România. Suma de 4.000 de euro va fi folosită pentru a ajuta copiii şi tinerii din Alba, care suferă de astfel de afecţiuni.

Cu aceste fonduri vor fi achiziţionate sisteme de drenaj necesare în intervenţiile chirurgicale.

În ultimii cinci ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba au fost operaţi aproximativ 30 de copii care sufereau de spina bidfidă sau de hidrocefalie. Spina bifida este un defect din naştere care implica dezvoltarea incompletă a tubului neural sau a oaselor care acoperă măduva spinării, iar hidrocefalia este o acumulare de lichid cefalorahidian în interiorul creierului. „Cele două afecţiuni sunt considerate rare, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu asigură gratuit sistemul de drenaj necesar pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale. Acest sistem costă între 350 şi 2.500 de euro.

Asociaţia Română Spina Bifida şi Hidrocefalie din România a ajutat mai mulţi tineri din Alba să obţină aceste sisteme de drenaj. Doar în ultimele două luni au fost operaţi doi copii, unul din apropiere de Alba Iulia şi celălalt din Cugir“, a explicat medicul neurochirurg Bogdan Azamfirei. Medicul din Alba Iulia a prezentat şi cazurile a trei fete care după ce au fost operate de hirocefalie, au obţinut performanţe la învăţătură. Una dintre ele este studentă, iar celelalte două sunt eleve de liceu.

Donaţie şi pentru Zlatna şi Blaj

Preşedinta asociaţiei care acţionează peste tot în România spune că şi-au îndreptat atenţia spre Alba deoarece în 2005, anul în care a luat fiinţă organizaţia, în judeţul nostru erau peste 50 de tineri înscrişi pe listele de aşteptare pentru operaţie. „De când am luat fiinţă peste 700 de copii au fost operaţi în România. Vrem să ajutăm aceşti copii care au dreptul la o viaţă frumoasă şi normală. Nu vrem să mai găsim copii cu capete de 20 de kilograme condamnaţi la o moarte lentă“, a spus Adriana Toutsche, preşedinta Asociaţiei Române Spina Bifida şi Hidrocefalie din România.

Consulul onorific al României în Germania, Alex Iacob a fost prezent de mai multe ori la Alba Iulia şi şi-a arătat disponibilitatea de a ajuta şi pe viitor copiii şi tinerii din judeţ. „Am fost şi la Zlatna pentru a ajuta spitalul de acolo. Vom oferi aparatură medicală şi spitalului din Blaj. Îmi doresc să sprijinim în continuare oamenii şi copiii nevoiaşi din Alba“, a spus Alex Jacob.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite