Salariaţii de la Cupru Min Abrud au pierdut procesul cu Guvernul pentru anularea privatizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Salariaţilor de la „Cupru Min“ SA Abrud a pierdut prima etapă a procesului prin care solicită justiţiei anularea ofertei de vânzare a acţiunilor deţinute de stat de la exploatarea minieră de cupru din Apuseni. Sentinţa de la Curtea de Apel mai poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Asociaţia Salariaţilor de la „Cupru Min“ SA Abrud a pierdut prima etapă a procesului prin care solicită justiţiei anularea ofertei de vânzare a acţiunilor deţinute de stat de la exploatarea minieră de cupru din Apuseni. Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea Asociaţiei „Salariaţii Cupru Min“, care a dat în judecată Ministerul Economiei şi Guvernul Româniai. Sentinţa pronunţată marţi, 2 octombrie, poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în ceea ce priveşte capetele de cerere referitoare la anularea şi suspendarea efectelor H. G. nr. 590/2006 şi a Anexei la H. G. nr. 590/2006 şi respinge acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia „Salariaţii Cupru Min” S. A. Abrud, în contradictoriu cu acest pârât, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea privind anularea H. G. nr. 590/2006 şi a Anexei la H. G. nr. 590/2006, precum şi cererea de suspendare a efectelor acestora formulată de reclamanta Asociaţia „Salariaţii Cupru Min” S. A. Abrud în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României, ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie în favoarea pârâtului Guvernul României formulată de intervenienta Roman Cooper Corp“, afirmă magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia. Hotărârea Guvernului nr. 590/2006 prevede aprobarea strategiei de restructurare, privatizare şi atragere de investiţii la mai multe societăţi cu capital de stat din sectorul minier, printre care şi Cupru Min Abrud.

„Hotărârea nu respectă legislaţia din domeniul privatizării societăţilor comerciale deţinute de stat. Metoda licitaţiei cu strigare încalcă dispoziţiile legale şi nu este cea mai bună metodă pentru atingerea rezultatului prevăzut de normele legale. S-au nesocotit regulile de interpretare ale actelor normative, iar pe de altă parte metoda aleasă este una condiţionată deoarece pentru a te putea înscrie la licitaţie trebuie plătită o taxă de acces direct la date şi informaţii şi o garanţie de participare“, afirmă asociaţia salariaţilor în plângerea înaintată instanţei de judecată.

Salariaţii vor negociere directă

În cazul Cupru Min, garanţia de participare la licitaţie a fost de aproape 2 milioane de euro, sumă imposibil de achitat de Asociaţia „Salariaţii Cupru Min“. Reprezentanţii angajaţilor consideră că metoda cea mai bună din punct de vedere ar fi fost negocierea directă. Aceştia au mai solicitat instanţei dreptul de preemţiune asupra acţiunilor societăţii, solicitare care a fost refuzată de Ministerul Economiei.

Sindicatul salariaţilor a chemat Guvernul în judecată după eşecul privatizării exploatării miniere în urma licitaţiei organizată în luna martie 2012. Compania canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia cu o ofertă de 200 de milioane de euro, dar nu a fost de acord cu condiţiile impuse de statul român astfel încât contractual nu a mai fost semnat. Reprezentanţii Guvernului au anunţat atunci că procedura de privatizare va fi reluată.

Zăcământul de la Roşia Poieni administrat de exploatarea minieră are 900 de milioane de tone, reprezentând 60 la sută din rezerva de cupru României. Societatea are în prezent aproximativ 450 de angajaţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite