Alba Iulia: Portret. Maria Oneţ a expus gravuri în SUA, Maroc şi Venezuela

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Maria Oneţ a expus gravuri în SUA, Maroc şi Venezuela
Alba Iulia: Portret. Maria Oneţ a expus gravuri în SUA, Maroc şi Venezuela

Specializată în grafică şi gravură, Maria Cristina Oneţ spune cu deosebită satisfacţie că în Alba Iulia şi-a descoperit cu adevărat vocaţia de artist plastic.

Maria a avut contact cu arta încă de mică. „Făceam tot felul de reproduceri, de desene şi, în primă fază, am vrut să dau la un liceu de arte plastice, dar la vârsta de 14 ani e foarte greu să alegi singur pentru tine. Drept urmare, au ales părinţii pentru mine şi am urmat cursurile unui liceu pedagogic“, afirmă tânăra creatoare de frumos.

Stabilită în Alba Iulia a avut şansa să-l cunoască pe artistul plastic aiudean Ştefan Balog, despre care spune că-i este un adevărat mentor. „Înainte de a-l întâlni pe Ştefan, făceam ceva foarte comercial, pentru că din asta îmi câştigam existenţa, din asta trăiam. El, văzându-mi întâmplător lucrările, mi-a sugerat să încerc să transform creaţia comercială în artă, mi-a dat curajul să mă deschid ca şi artist“, îşi reaminteşte Maria. I-a urmat sfatul, însă nu i-a fost uşor. Spune că a lucrat „trei luni, zi lumină“, dar a avut numai de câştigat.

A vândut o lucrare la prima expoziţie

În doi ani de zile (2008-2009) a participat la 13 expoziţii de grup găzduite în ţară, dar şi peste hotare (SUA, Maroc, Venezuela) şi a avut cinci expoziţii personale în Alba Iulia, Aiud şi Hunedoara (Muzeul „Castelul Corvinilor“). Îşi aduce aminte cu plăcere că la prima ei expoziţie personală a şi vândut prima ei lucrare de artă, contra sumei de 500 de lei.

„Eu zică că a fost bine la primul meu contact cu iubitorii de artă. Pentru mine nu a contat neapărat faptul că am vândut, ci mai ales impactul pe care l-au avut creaţiile mele asupra publicului“, afirmă Maria. Lucrează în special gravură şi spune cu modestie că nu excelează în acest domeniu, adăugând că se află în stadiul căutării, al acumulării de tehnici noi. „În artă niciodată nu o să poţi să spui că le ştii pe toate, pentru că arta evoluează, iar dacă nu evoluezi odată cu ea, rămâi într-un stadiu inferior. Eu încerc, cu fiecare lucrare, cu fiecare matriţă, să mă perfecţionez, să descopăr în mine, în primul rând, lucruri noi”, spune artista.

„La o lucrare de artă nu poţi da un termen“

O gravură reuşită îi ia şi o lună de zile, aici intrând matriţa, tipăritul, tirajul, pe când o pictură o poate finaliza într-o jumătate de oră sau într-o săptămână. „Totul depinde de starea în care mă aflu, de ce vreau să fac. Cert e că la o lucrare de artă nu poţi da un termen“, mai spune Maria Oneţ.

Privind în ansamblu traseul ei artistic, este convinsă că în Alba Iulia şi-a descoperit cu adevărat vocaţie. „Alba Iulia îmi dă liniştea de care am câteodată nevoie să lucrez, dar şi energia necesară. Pentru mine Alba Iulia e ca o sevă de unde mă alimentez permanent, e un loc benefic, propice mie, în care simt că pot să mă dezvolt ca om, ca artist”, ne destăinuie ea.

Ai o lucrare mai specială pentru tine?
M.O.: „Da. E o lucrare care se află la mine acasă şi pe care nu o voi înstrăina niciodată. Este o gravură prezentată în prima mea expoziţie, un fel de autoportret al interiorului meu, nu al chipului, la care am lucrat aproximativ o săptămână. În această lucrare am reprezentat to ceea ce însemn eu până în acest moment“.

Şi dacă îşi vine o altă idee?
M.O.: „Poate, peste o lună, dacă mă răzgândesc, voi face altceva, dar, deocamdată, lucrarea aceasta mă reprezintă. Eu vreau să nu-mi găsesc niciodată limitele în artă, să nu ajung niciodată la capăt. Vreau ca tot ceea ce voi lucra de acum încolo să nu-şi găsească finalul vreodată.“

Ce-i place: „La cei din jurul meu apreciez calitatea de a fi oameni, în sensul bun al cuvântului. A fi om, e prima calitate pe care trebuie să o aibă fiecare dintre noi. La prietenii mei îmi place frumuseţea lor interioară, care mă inspiră în creaţiile mele.“

Ce nu-i place: „Mă deranjează lipsa de fair-play, dar şi faptul că uneori omul este cel mai mare animal dintre toate animalele. Chiar dacă noi, oamenii, ne situăm în vârful piramidei, sunt cazuri în care unii dintre noi ajung la baza ei.“

Profil:
Născută: 16 octombrie 1983, Mediaş, judeţul Sibiu
Educaţie: studentă la Facultatea de Istorie şi Filologie Alba Iulia
Starea civilă: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite