Romii,cei mai buni prelucrători ai metalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Meşteşugurile romilor din judeţul Alba“, de la Muzeul Naţional al Unirii prezintă obiecte din secolul XIX. În judeţul Alba comunităţi tradiţionale de romi meşteşugari mai sunt doar la Sebeş şi la Cetatea de Baltă.

În secolele anterioare meşteşugarii romi au influenţat însă economia societăţii româneşti. O parte dintre meşteşuguri au fost preluate şi de câtre autohtoni. La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost inaugurată o expoziţie care îşi propune să reconstituie o parte din trediţiile economice ale acestei etnii.

Mai multe bresle meşteşugăreşti

Expoziţia care va rămâne deschisă la Muzeul Naţional al Unirii până în data de 15 mai a fost organizate  în contextul „Zilei Internaţionale a romilor“. „Este o iniţiativă care pune accentual pe felul în care cele două comunităţi au relaţionat de-a lungul timpului. Meşteşugarii romi au fost talentaţi şi apreciaţi pentru obiectele pe care le realizau“, a spus Viorel Bumbu, preşedintele Uniunii Democrate a Romilor Alba. Expoziţia realizată de etnograful Adriana Ţuţuian prezintă obiecte dintre cele mai variate. Pot fi văzute împletituri din nuiele, unelte din fier pentu agricultură, potcoave, obiecte de argint lucrate foarte frumos. „La început în judeţul Alba au fost romii rudari care se ocupau cu prelucrarea lemnului. Mai apoi au apărut şi alte bresle, cărămidari, corfari, ciuerari. De asemenea căldărari, argintari şi fierari de la care mai apoi au învăţat şi românii anumite meşteşuguri. Romi sunt însă recunoscuţi drept cei mai buni prelucrători  ai metalelor“, a spus Adriana Ţuţuianu.

Spectacol de dans tradiţional

În cadrul expoziţie printre obiecte sunt prezente şi imagini fotografice care surprind comunitatea romilor în timpul diverselor activităţi legate de meşteşugurile pe care le practică. „Una dintre imagini surprinde o femeie care aţăţă focul. Este o fotografie  destul de deosebită. De obicei femeile din comunitate sunt puţin implicate în activităţile meşteşugăreşti. De asemenea sunt surprinse imagini de la evenimentele comunităţii “, a mai spus etnograful de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Obiectele şi imaginile prezentate publicului au fost incluse într-un catalog de expoziţie, realizat cu implicarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba. Ieri, după vernisarea expoziţiei la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai romilor a avut loc în Sala Marii Uniri şi un spectacol de dans tradiţional ţigănesc, prezentat de un grup de copii de la Asociaţia „Trebuie“, filial Sebeş.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite