Romi Adam a sculptat bustul lui Grigore Vieru din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor la cercul de ceramică-modelaj din cadrul Palatului Copiilor din Alba Iulia, artistul Romi Adam este un valoros portretist şi un apreciat sculptor. Atras încă din copilărie de desen şi ceramică, Romi Adam a avut ocazia să intre în contact cu doi oameni din domeniul artei, care i-au influenţat decisiv cursul vieţii.

„Unul din ei a fost Anghel Avram, consătean cu mine, din Balomir. Era un portretist desăvârşit, fusese, de altfel, propus pentru bursă la Paris. De la el am prins gustul portretul. Lutul l-am învăţat cu un alt balomirean, Mihu îl chema“, povesteşte artistul.

A desenat mii de portrete

Încă din studenţie, s-a remarcat ca un portretist de valoare. A făcut de-a lungul timpului mii de portrete în creion şi cărbune. A lucrat în aer liber, în mijlocul oamenilor, pe Litoralul Mării Negre, la Sighişoara, dar şi pe malul Senei, pe când fiul său cel mic era student bursier la Paris, la arhitectură. Indiferent de loc, pe litoral sau pe malul Senei, a primit aplauze pentru expresivitatea portretelor.

„Eu vreau să desenez sufletul omului, iar faptul că pot comunica doar din priviri, cu omul care pozează, este pentru mine ceva extraordinar. Mi se pare cea mai directă, cea mai expresivă comunicare, pentru că nu mai intervine cuvântul. Lucrând, se întâmplă să observi că doar din schimbul de priviri deschizi un suflet pe care l-a început nici măcar nu-l bănuiai“, explică artistul.

Iniţiator al cercului de ceramică-modelaj din cadrul Palatului Copiilor din Alba Iulia, Romi Adam a învăţat modelarea lutului pe parcursul a 41 de ani generaţii şi generaţii de elevi. Afirmă că tinerii săi învăţăcei au reprezentat cele mai bune modele ale sale în portretistică. „Copiilor nu trebuia să le dau socoteală pentru asemănarea dintre portret şi chip.  Aveam astfel libertatea desenului şi am putut să mă exprim în toată deschiderea mea portretistică“, precizează profesorul Romi Adam.

Va debuta în acest an cu o primă expoziţie personală

În toamna anului curent va organiza la Alba Iulia prima sa expoziţie personală de portrete. „Am să desenez în cadrul expoziţiei, vreau să fie un atelier deschis. Expoziţia va cuprinde lucrări de la începuturile mele de portretist şi până în prezent“, afirmă Romi Adam.

Modelarea lutului, sculptura, oferă creatorului Romi Adam satisfacţii egale cu ale portretisticii. Spune că argila şi porţelanul au devenit pentru dânsul suport de desen în locul hârtiei, vasele sale fiind desenate la „mână directă“, fără compoziţie preconcepută. „Cunosc lutul, indiferent din ce zonă a ţării este. Îl simt, îl miros. Tot timpul am umblat prin lut, desculţ sau cu mâinile, iar acum am ajuns să-l ridic pe verticală şi să-l transform în busturi de mari oameni“, afirmă artistul.

Expresivitatea lucrărilor sale este semnificativă şi în acest domeniu artistic. Bustul lui Grigore Vieru, amplasat în Parcul Scriitorilor din Alba Iulia, este apogeul creaţiei sale. „Când a văzut bustul, soţia marelui liric, a exclamat: <<Ăsta-i Grigore al meu !>>. A fost pentru mine cea mai mare notă“, ne destăinuie artistul. O copie a acestui bust, purtând tot amprenta creatorului, va fi amplasată la Târgu Mureş, iar în prezent Romi Adam lucrează la plachete reprezentându-l pe liricul moldovean.

Ce înseamnă pentru d-voastră cercul de ceramică-modelaj?

R.A.: „Reprezintă, cu adevărat, locul meu de formare. Este, poate, prima mea casă, pentru că aici am stat mai mult decât acasă. Am renunţat la catedră pentru a veni aici şi a forma acest cerc, în cadrul căruia s-au format de-a lungul timpului artişti plastici precum Crinela Antonescu, Nicolae Oprean, Mircea Iepure, Ion Bogdan, Narcis Borteş şi mulţi alţii“.

Aveţi doi băieţi. V-au călcat pe urme ?

R.A.: „Da şi sunt foarte mândru de ei. Mă bucur că mi-au moştenit talentul şi că-mi calcă pe urme. Ambii au ales arhitectura, au terminat facultatea şefi de promoţie. Unul e stabilit la Bucureşti, celălalt la Timişoara. Băiatul cel mare e foarte bine înşurubat pe linia grafică, iar mezinul are un real talent pe linia coloristică“.

Ce-i place: „Îmi place poezia, o consider Dumnezeiască. Îmi place răsăritul soarelui, pentru că atunci se face lumină şi e fantastic, simţi că trăieşti. Îmi place omul, care este pentru mine cel care leagă pământul şi cerul“.

Ce nu-i place: „Urăsc neomenia, invidia şi minciuna, urăsc goana după bani, expresia „Cât ai câştigat ?“. Mă deranjează falsitatea şi kitsch-urile, care, din păcate, ne-au inundat. Mă supără agresivitatea verbală şi fizică“.

Profil
Data naşterii: 4 mai 1945, Balomir, judeţul Alba
Educaţie: Facultatea de Arte Plastice Cluj Napoca
Ocupaţie: profesor de ceramică-sculptură la Palatul Copiilor Alba Iulia
Starea civilă, căsătorit, doi băieţi, ambii arhitecţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite