Romi Adam, artistul care i-a sculptat pe Grigore Vieru şi Adrian Păunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din mâinile artistului din Alba Iulia au prins viaţă sute de portrete, plachete, medalioane în tehnica basaoleriefului, dar şi busturi monumentale  ale unor personalităţi culturale de primă mână.

Romi Adam are o activitate neînreruptă de 42 de ani la Palatul Copiilor din Alba Iulia, instituţie pe care o consideră „prima casă“. 

Încă de la început,  şi-a dat seama că are o chemare aparte pentru modelarea lutului, care pentru artist este precum pacientul pentru medic.

Portrete pe malul Senei

„Cred că este materialul primordial, cu care avem contact permanent. Din lut prind viaţă de la cele mai simple medalioane, plachete în tehnica basoreliefului, la busturi monumentale ale unor personalităţi culturale“ mărturiseşte sculptorul Romi Adam

Zeci de generaţii de copii care au trecut pe la Palatul Copiilor din Alba Iulia au cel puţin o amintire de la „portretistul de serviciu“, după cum se autocaracterizează, cu umor,  Romi Adam.

„ Copiii îmi spuneau că pătrinţii lor au portret semnat de mine, mă făceau să zâmbesc.  În plus am avut ocazia să fac zeci de portrete pe malul Mării Negre şi chiar în Franţa, pe malul Senei, însă doar din pasiune. Şi asta pentru că  figura umană m-a fascinat dintodeauna“, ne-a spus portretistul.

Bustul lui Adrian Păunescu, în 7 zile

Artistul spune că s-a mobilizat de îndată ce a apărut ideea realizării la Alba Iulia a două busturi din bronz,   în cinstea a doi mari  oameni de cultură: Grigore Vieru şi Adrian Păunescu. 

„Oamenii de cultură mă ştiau ca un portretist incurabil. Îmi amintesc cu plăcere că, după ce am făcut bustul lui Vieru de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia,  moldovenii au spus: «se vede că aici este mână de portretist». Mai mult o plachetă care aminteşte de Vieru tronează şi pe frontispiciul casei marelui poet de la Chişinău“, a explicat artistul.

image

Romi Adam susţine că l-a întâlnit o singură dată pe Adrian Păunescu, la Alba Iulia, în 2009.  Artistul spune că s-a mobilizat de îndată ce a apărut ideea realizării unui bust în cinstea marelui om de cultură dispărut dintre noi anul trecut.

„ Pentru mine a fost o  onoare, o mare provocare să dau viaţă bustului marelui om de cultură Adrian Păunescu, pentru patriotismul de care a dat dovadă. M-am mobilizat şi în câteva zile am reuşit să duc la bun sfârşit sculptura din bronz. Am trăit  atunci o mare mulţumire“, a spus Romi Adam.

Lucrările sculptorului au trecut demult graniţele ţării. Artistul spune că a avut solicitări de portrete pe suport ceramic şi din partea unui grup de olandezi.

Ce exprimă lucrările dumneavoastră?
R. A. „Majoritatea lucrărilor mele exprimă stările interioare ale omului. Sunt foarte atent la expresia ochilor,  la linia mişcărilor mâinilor, picioarelor. Eu când desenez nu am în vedere partea  anatomică a omului, ci încerc să surprind trăirile interioare, mă fascinează. E unul din motivele principale pentru care am rămas captiv portretului”.

Când va fi prima expoziţie?

R. A. „M-am hotărât să expun lucrările mele, pentru că majoritatea sunt necunoscute ochiului public. Cu siguranţă nu vreau să fie un vernisaj clasic, ci unul în spaţiul liber. M-am gândit să fie în zonta dintre Catedrala Ortodoxă şi Catedrala Catolică din Alba Iulia. Va fi o îmbinare activă între desen, sculptură, muzică şi poezie. Nu trebuie să fie monoton, pentru că arta exprimă viaţă“.


Ce-i place: „Cea mai mare mulţumire o trăiesc zilnic, în atelier, e o adevărată desfătare, indiferent că dau viaţă unui portret sau modelez lutul. Îmi place să văd cum cresc casele pe verticală,  îmi imaginez că acolo vor trăi fericiţi nişte oameni. Apreciez tot ceea ce ţine de frumos , libertatea de gândire“.

Ce nu-i place: „ Ar trebui să încep cu oamenii care au limită în gândire, care nu au curaj să viseze, să îndrăznească. Nu îmi place că naţia noastră nu are nici un soi de demnitate care să o conducă la succes. Ne cocoşăm în faţa oricui şi asta nu îmi place. Apreciez oamenii sinceri, care au puterea de a spune lucrurilor pe nume, indiferent de situaţie “.

Profil
Născut: 4 mai 1945 , Balomir
Studii: Facultatea de Arte Plastice Cluj Napoca, 1967
Familie: căsătorit, 2 copii


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite