ALBA Caz unic în România. Femeie dependentă de aparate internată de 12 ani în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienta suferă de o boală rară şi este dependentă de aparatura spitalului
Pacienta suferă de o boală rară şi este dependentă de aparatura spitalului

Femeia internată în Spitalul de Urgenţă Alba este paralizată de la gât în jos, are muşchii atrofiaţi şi poate respira doar cu ajutorul aparatelor. Cazul este prezentat de medici ca unic în ţară şi este discutat şi la conferinţele medicale internaţionale.

Femeia de 53 de ani din Alba Iulia, al cărei nume nu îl putem dezvălui din motive obiective, este internată de aproape 12 ani în secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Urgenţă. Femeia suferă de o boală rară care i-a afectat coloana vertebrală şi măduva spinării. În limbaj de specialistate diagnosticul este de „mielita transversă“.

Potrivit medicului Ionel  Mucea, cel care monitorizează evoluţia bolii pentru pacienta internată de 12 ani, la bază este o boală virală. Cel mai probabil, de vină a fost o viroză netratată la timp. Femeia nu poate respira decât cu ajutorul aparatulului de respiraţie mecanică. De aproape 12 ani este ventilată mecanic într-un salon pe secţia ATI a Spitalului Judeţean Alba.

Paralizată de la gât în jos

„Pacienta este paralizată de la gât în jos. Este ventilată mecanic, de aparate depinde viaţa ei. În cazul în care ar fi deconectată  de la aparate, în câteva minute ar muri. Aici, se afă sub atentă monitorizare, noi intervenim de fiecare dată când se modifică anumiţi parametrii. În plus, îi asigurăm un mediu aseptic“, susţine  doctorul Ionel Mucea
Speciliştii spun că varianta tratamentului la domiciliu este exclusă din start.

Femeia este dependentă de aparatele de la ATI

Femeia este dependentă de aparatele de la secţia ATI

„Nu ar avea nicio şansă de supravieţuire“, subliniază doctorul. Medicul spune că şansele de revenire a pacientei sunt minime. Asta, în ciuda faptului că starea ei de sănătate nu s-a alterat prea mult în ultimii 12 ani. „Femeia este conştientă, se poate alimenta, se uită la televizor, vorbeşte, citeşte dacă i se ţine cartea. Nu este nici în comă, nici în ultimul stadiu al unei neoplazii“, adaugă medicul.

Caz unic în ţară

Cazul pacientei de la Alba Iulia a fost  prezentat şi  la reuniunile naţionale şi internaţionale ale medicilor. Ventilarea mecanică a unui om timp de 12 ani este considerat un succes chiar şi în cele mai mari clinici din Occident.

„Pentru noi important este faptul că pe parcursul celor 12 ani, pacienta a supravieţuit, nu a avut complicaţii şi nu s-a suprainfectat, lucru foarte întâlnit în rândul pacienţilor nevoiţi să stea ani la rând pe un pat de spital“, a motivat Ionel Mucea, care este şi şeful secţiei ATI.

Medicul Ionel Mucea o tratează pe femeie

Medicul Ionel Mucea o tratează pe femeia cu boală rară

Medicii au încercat în urmă cu 10 ani să o înveţe pe pacientă să respire singură, cu ajutorul unei diafragme, însă, n-am reuşit. „Atunci, erau şi condiţiile mai altfel. Metoda este asemănătoare cu cea pusă în practică şi reuşită pentru sportivul Mihai Neşu. De atunci, toată musculatura ei s-a atrofiat, nu mai poate să mai respire, numai cu ajutorul aparatului“, a explicat Ionel Mucea.

Deconectarea de la aparate înseamnă moartea

O alternativă ar fi internarea într-un centru de îngrijiri paleative. Şi aici, pe lângă existenţa aparaturii de specialitate, femeia ar trebui monitorizată 24 de ore de un medic anestezist. Deocamdată, cel puţin în Alba, nu există un astfel de centru. Conducerea Spitalului spune că totul este legal sub aspectul costurilor pe care le implică internarea femeii. O parte din preţul materialelor medicale este suportat de famile.

În plus, femeia este încadrată într-un grad de handicap, aşa că are dreptul să aibă o asistentă medicală plătită de stat. Medicii au mai subliniat că deconectarea femeii de la aparate ar fi sinonimă din punct de vedere legal cu eutanasierea. În tratatele de specialitate sunt menţionate în toată lumea doar şapte cazuri de diagnosticate cu această boală nemiloasă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite