România condamnată la CEDO: despăgubiri de 40.000 euro pentru o familie din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România la plata unor despăgubiri de câteva zeci de mii de euro într-un dosar în care familia Lăncrănjan Franchini din Alba Iulia solicita despăgubiri pentru neacordarea dreptului de proprietate asupra unui teren.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat sentinţa în data de 10 iulie 2012 hotărârea în cazul "Lancranjan Franchini şi alţii vs. România". Reclamanţii, Ligia Lancranjan Franchini, Nicolae Stoicoi Zaharie şi Mariana Stoicoi Zaharie, au fost reprezentaţi de către Elena Mureşan, avocat în cadrul Baroului Alba.

Ca urmare a aplicării legii fondului funciar, Legea nr. 18/1991, reclamanţilor le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra a două terenuri, unul de 7.26 hectare şi altul de 2.93 hectare în comuna Beriu, judeţul Hunedoara. Reclamanţii au intrat în posesia acestor terenuri, cu excepţia a două parcele de aproximativ trei hectare, care au fost vândute unor societăţi comerciale.

În data de 28 mai 2002, Curtea de Apel din Alba Iulia, printr-o hotărâre definitvă a anulat contractul de vânzare a terenului şi le-a acordat reclamanţilor titluri de proprietate asupra celor două parcele. Însă, la data de 21 ianuarie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma unui recurs formulat de procurorul general al României, a anulat hotărârea definitivă pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, motivând că aceasta a interpretat greşit dispoziţiile legii nr. 18/1991.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispoziţiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1, din protocolul numărul 1 (Protecţia proprietăţii) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, acordând reclamanţilor 37.000 euro daune materiale şi 3.000 euro daune morale.

Reclamanţii au solicitat la CEDO acodarea unor daune morale şi materiale în valoare de 305.000 euro, prezentând un raport de expertiză care evalua terenul la suma de 105.000 euro. În final, CEDO a decis acordarea despăgubirilor totale de 40.000 de euro, în condiţiile în care reprezentantul Guvernului a precizat că valoarea terenului este de 36.163 euro.

Condamnare pentru condiţiile improprii din penitenciare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în data de 10 iulie 2012 şi în cazul Ilie Șerban vs. România. Reclamantul a solicitat, la data de 20 decembrie 2000, Consiliului Baroului Hunedoara primirea în profesie, cu scutire de examen, întrucât timp de 10 ani a îndeplinit funcția de consilier juridic. Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând reclamantului Ilie Şerban 3.000 Euro daune morale.

De asemenea, a mai fost pronunțată hotărârea în cazul Vartic vs. România. Reclamantul a fost condamnat la 25 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor, fiind încarcerat în diverse penitenciare. Ghennadii Vartic s-a plâns în special de suprapopularea celulelor din penitenciarele Jilava și Rahova, dar și de condițiile improprii de detenție. Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 3 (Interzicerea torturii) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale acordând reclamantului 12.000 Euro daune morale și 350 Euro cheltuieli de judecată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite