Alba Iulia: Rimetea a schimbat mineritul cu turismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Rimetea a schimbat mineritul cu turismul
Alba Iulia: Rimetea a schimbat mineritul cu turismul

După ce a „trăit” câteva sute de ani din industria mineră, comuna Rimetea a devenit în ultimii ani o destinaţie turistică foarte apreciată atât pentru turişti români, cât, mai ales, pentru cei străini.

Comuna Rimetea din Munţii Trascău este un muzeu în are liber. Majoritatea caselor din Rimetea şi-au păstrat arhitectura timp de sute de ani, motiv pentru care localitatea a fost propusă pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO. În comună sunt 50 de de pensiuni acreditate, căutate atât de turişti români cât şi străini.

Peisajul sălbatic al Munţilor Trascău asigură un viitor prosper pentru această zonă a judeţului Alba. La aceasta se adaugă şi faptul că drumul judeţean care face legătura între Aiud şi Rimetea este modernizat.

Lucrările ar urma să fie încheiate anul viitor, lucru ce va facilita foarte mult accesul turiştilor. La Rimetea se ajunge relativ uşor. Comuna se află la 20 de kilometri de oraşul Aiud şi la 50 de kilometri de Alba Iulia.

Obiective de vizitat

Localitatea este strajuită de Piatra sau Creasta Secuilor, de unde, vara, se face parapantism. Accesul pe această creastă muntoasă se face după un urcuş de aproape două ore. Efortul merită pentru că peisajul este spectaculos.

 Un alt punct de atracţie este cetatea medievală de la Colţeşti, din care se mai păstrează acum doar zidurile exterioare şi un turn.

În comună mai există un muzeu al tradiţiilor populare dar şi o moară de apă, construită în 1752, funcţională şi astăzi. Pe lângă moara propriu-zisă, scule şi ustensile de morărit, se poate vedea şi „pâinea de fier", acel minereu care a însemnat de-a lungul anilor sursa de venit a locuitorilor din sat.

De asemenea, în muzeu poate fi văzută mobilă veche pictată, unelte şi ustensile casnice, obiecte de port popular, cusături şi broderii rare. O sărbătoare interesantă la care pot asista turiştii este „konfirmacio". Este vorba despre o ceremonie prin care tinerii din sat ajung să fie membri ai bisericii. Acesta este unul dintre puţinele evenimente când se îmbracă costumele populare, care sunt considerate printre cele mai frumoase din Transilvania.

Preţuri rezonabile la pensiuni


Populaţia comunei este în proporţie de 90 la sută de etnie maghiară, motiv pentru care mulţi turişti din Ungaria aleg această destinaţie. Preţurile în pensiuni sunt rezonabile.

Într-o pensiune de trei margarete, o noapte de cazare cu mic dejun inclus costă între 100 şi 130 de lei, iar într-una de două margarete între 60 şi 80 de lei o cameră dublă.

Demeter Zsombor este unul dintre proprietarii de pensiuni din Rimetea. În anul 2000 a cumparat un imobil nelocuit de aproape 10 ani, pentru casă de vacanţă. Ulterior a transformat-o în pensiune şi a dezvoltat o afacere rentabilă.

 „De multe ori se întâmplă să fie mai mulţi oaspeţi decât locuri de cazare, dar ne descurcăm. Dacă la început turiştii venau prin intermediar acum suntem contactaţi direct de aceştia. Cei mai mulţi sunt din Ungaria, dar cu timpul cred că şi românii vor descoperi această zonă frumoasă a ţării”, a spus Demeter Zsombor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite