Alba Iulia: Reumatismul face zilnic 25 de victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Alba din cauza aşezării lui geografice riscul de a suferi de o boală reumatică este crescut. Potrivit medicului specialis reumatolog Ion Munteanu peste 25 de pacienţi trec zilnic pragul cabinetului de reumatologie din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.

Bolile reumatice cum sunt spoindiloza, artrita, artroza sau oteoporoza sunt neglijate de majoritatea pacienţilor, aceştia ajung la medicul specialist abia după ce afecţiunea se agravează. Cabinetele pentru această specializare medicală sunt puţine şi majoritatea vârsnicilor preferă automedicaţia deoarece le este destul de greu să ajungă la Alba Iulia din localităţile mai îndepărtate din judeţ.

„Nu există o statistică a bolnavilor din judeţul Alba, care suferă de diferitele afecţiuni catalogate ca reumatice. Cei care ajung la medicul specialist abia când afecţiunea se agravează. În rest apelează la medicamentele cunoscute de ei“, a spus medicul reumatolog Ion Munteanu. Pe lângă cabinetul care aparţine de spitalul din Alba Iulia mai există şi alte cabinete „Există şi cabinet privat de reumatologie, care are relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate şi care funcţionează la fel ca şi cel din cadrul spitalului. Nu toţi pacienţii cunosc acest lucru, dar se pot adresa şi acelui cabinet“, a explicat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, medicul Mircea Lămurean.

Frigul declanşază bolile reumatice


Specialistul reumatolog, Ion Muntean spune că forme mai grave sau mai uşoare de spondiloze pot fi însă întâlnite la aproape toate persoanele de peste 40 de ani. „Pe fiecare dintre noi ne mai doare câte ceva şi nu prea băgăm în seamă. Eu vin la reumatolog pentru că am şi osteoporoză. Anul trecut am trecut trei fracturi. Dar cele mai mulţi nu ştiu că trebuie să vadă care e nivelul lor de calciu din oase şi nici nu se tratează. Majoritatea cumpără un diclofenac din farmacie şi se tratează singuri“, a spus Natalia Rusu, pensionară de 60 de ani din Zlatna.

Număruil pacienţilor care ajung la reumatolog creşte mai ales în perioada rece de peste an care influenţează negativ afecţiunile reumatice. „Frigul, umezeala, curenţii de aer rece sunt factori favorizanţi în astfel de afecţiuni. Aceştia pot duce chiar la declanşarea unei stări reumatice. Bolnavii trebuie să aibă se ferească de frig şi să poarte o îmbrăcăminte adecvată“, a explicat medicul reumatolog.






Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite