Restauratorii au luat cu „asalt“ Cetatea Alba Carolina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhitectul Niels Auner (stânga) a proiectat podul ridicător al Cetăţii
Arhitectul Niels Auner (stânga) a proiectat podul ridicător al Cetăţii

Participanţii au expus la Sala Unirii sute de mărturii despre restaurarea unor ansambluri arhitectonice din ţară. Expoziţia aduce în prim plan lucrările de restaurare şi consolidare a unor monumente de arhitectură precum Poarta a III-a a Cetăţii Alba Iulia şi Castelul Huniazilor.

Peste 100 de arhitecţi şi restauratori din ţară s-au reunit ieri la Alba Iulia la întâlnirea trienală a Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI).

Specialiştii au expus la Sala Unirii sute de fotografii care surprind etapele de restaurare şi consolidare  a unor monumente precum Mănăstirea Dealu, Bisericile de lemn din Bistriţa, Castelul Huniazilor din Hunedoara şi Cetatea Alba Carolina.

„La Alba Iulia nu e doar arhitectură vorbită“

Arhitectul Niels Auner urmăreşte de  20 de ani evoluţia arhitectonică a oraşului Alba Iulia. „Eu am proiectat podul ridicător al Cetăţii Alba Carolina, foişorul.  Îmi place că sunt oameni care chiar muncesc. Am finalizat alte proiecte pentru poduri şi porţi, pe latura de vest a fortificaţiei, care urmează să fie realizate. La Alba Iulia nu e doar arhitectură vorbită. Sunt entuziasmat că proiectele au prins contur,  Uitaţi-vă câţi oameni vin aici, pot învăţa atâtea vizitând Cetatea“, a mărturisit arhitectul.

Arhitecţii susţin că exponatele sunt doar o copie palidă a realităţilor din teren. „Diferenţa dintre ce se vede pe hărtie şi realitate este copleşitoare. E ca diferenţa dintre un 2D şi un 3D. Dacă nu le vezi în realitate nici nu poţi să vibrezi la asemenea minunăţii“, a afirmat arhitectul Niels Auner.

Poarta a III-a, emblema Cetăţii Alba Carolina

În expoziţie se regăsesc mărturii ale procesului de restaurare a  Porţii a III-a Cetăţii din Alba Iulia şi refacerea podului mobil  de la intrarea în fortificaţia propriu-zisă. „Pe lângă studii, proiecte, cercetări, fotografii, noi i-am invitat pe toţi participanţii să vadă pe viu ce s-a făcut la Alba Iulia în materie de restaurare în ultimii trei ani. Sunt sigur că nu vor regreta“, a precizat Dan Sabău, restauratorul Cetăţii Alba Carolina, vicepreşedinte UNRMI.

Noi provocări

Au fost lansate şi teme de perspectivă pentru proiecte în curs de finalizare sau care vor fi lansate în execuţie în viitor. „Ceea ce s-a realizat la Alba Iulia este un exemplu de top în Europa, din punt de vedere al execuţii tehnice şi conceptuale, şi mai ales prin exploatarea din punct de vedere turistic. Trebuie să exploatăm la maximum potenţialul de aici, e o mare provocare“, a precizat Cătălin Hoinărescu, preşedinte UNRMI.

Poarta a III-a fortificaţiei din Alba Iulia  este cea mai impunătoare dintre cele şase porţi ale Cetăţii şi asigura intrarea în fortăreaţă. A fost redată circuitului turistic  în urmă cu trei ani, după ample lucrări de restaurare care au durat aproape zece ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite