Restaurantele din Alba Iulia sunt salvate de nunţi de la faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurantele din Alba Iulia sunt salvate de nunţi de la faliment. Criza i-a afectat multe pe patronii localurilor care au sperat să tracă de iarnă pentru a ajunge la sezonul verii când numărul petrecerilor este mai mare.

Gradul de ocupare al restaurantelor şi localurilor din Alba Iulia pentru nunţi sau evenimente majore, au scăzut în această vară cu până la 30-40 de procente. Patronii au lăsat la preţuri şi au schimbat tactica, nu mai cer nici avans, doar ca să îşi salveze afacerile. Au sperat că vara le va aduce mai mulţi bani, dar sunt conştienţi că este doar o chestiune de moment.

„Avem evenimente, dar mai puţine decât anii trecuţi. Până acum un an aveam 20-30 de nunţi pe vară, acum avem aproximativ 12 pe tot sezonul până la 1 noiembrie“, a spus Mihai Lutsch, patronul unui restaurant de la periferia oraşului. O  sală de nunţi cu o capacitate de peste 200 locuri, într-o perioadă în care multe cupluri de tineri care îşi pun pirostriile se orientează către localuri mici.

„Nunta mea, va fi  în septembrie, de 100 de persoane din care mă aştept ca o parte să nu vină din cauza problemelor financiare. Aceleaşi probleme ne-au determinat şi pe noi să alegem un local cu o capacitate mică pentru a reduce din costuri“, a spus Ioana Laurenţiu, 28 ani.

Se caută localuri mai mici

Un alt motiv pentru care viitori miri aleg restaurante sau localuri mici ţin şi de faptul că acestea sunt în permanenţă pregătite pentru evenimente. „Nu mai trebuie să ornăm sala pentru că este un loc elegant şi de bun gust, în timp ce pentru o sală mare era nevoie de aranjamente serioase, de la huse până la accesorii speciale pentru pereţi“, a completat viitoare mireasă.

Cu toate acestea patronii localurilor sunt gata oricând să facă compromisuri pentru a-şi satisface clientela. „Dacă anii trecuţi era ceva normal să ceri avans pentru sală anul acesta n-am mai făcut acest lucru şi cu toate acestea evenimentele se lasă aşteptate“, a spus Mihai Lutsch. August şi iulie sunt în general lunile preferate de tineri pentru a celebra momentul căsătoriei. O confirmă şi şefa Serviciului de Stare Civilă Alba Iulia, Floare Culcer.

„În 2010 din mai până în august am oficiat 241 de cununii, pe când anul trecut am avut 296. În luna iulie oficiem anual cele mai multe căsătorii“, a spus Floare Culcer. Anul acesta în primele opt luni numărul cuplurilor care au spus „da“ a fost mai mic cu 74 faţă de cel din 2009. „Este singura perioadă când se mai mişcă lucrurile, pentru că în rest aşteptăm ce e mai rău“, a firmat Felicia Novac, angajata unui restuarant din Alba Iulia.

Tot pentru o scurtă perioadă de timp răsuflă uşuraţi şi proprietarii localurilor mai mici. „În perioada verii există terase, oamenii care vin în concediu, oameni care ies să se relaxeze şi astfel reuşim să supravieţuim chiar dacă vânzările au scăzut cu aproape 30 de procente faţă de vara trecută“, a spus Atnana Stoica, caseira la un restuarant din Alba Iulia. Meniul pentru o nuntă într-un astfel de restaurant poate varia de la 120 lei până la 170 lei, în funcţie de preferinţe şi cerinţe.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite