Reorganizarea Poliţiei în Alba: fiecare post rural rămâne cu câte un poliţist. Vezi cum vor fi afectaţi şefii de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare comună din Alba va rămâne câte un singur poliţist care se va ocupa de cercetări penale, iar agenţii încadraţi acum la posturile comunale vor avea misiuni de patrulare pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice. În urma reorganizării propuse de Ministerul de Interne, cele 67 de posturi de poliţie din judeţ vor fi subordonate la 11 secţii de poliţie rurală.

Potrivit proiectului Ministerului de Interne, în urma reorganizării posturilor de poliţie comunale, îşi vor pierde funcţia toţi şefii de post. În Alba, cele 67 de posturi vor fi subordonate celor 11 secţii de poliţie rurală care vor fi înfiinţate la nivelul judeţului. Spre exemplu, Poliţia Alba Iulia are subordonate acum, 15 posturi de poliţie comunală. În noua organigramă se vor regăsi doar două structuri, una la Vinţu de Jos şi alta la Galda de Jos.

Va rămâne un poliţist în fiecare post rural

„Secţiile de poliţie rurală vor fi subordonate structurilor de poliţie orăşeneşti. Posturile de poliţie din comune vor rămâne în organigramă cu câte un agent, care se va ocupa de activitatea judiciară, de cercetări penale. Vor fi desfiinţate toate cele 67 de funcţii de şef de post. Ceilalţi poliţişti vor avea activităţi de patrulare pe raza localităţilor subordonate structurilor de poliţie rurală nou create şi vor  lucra cel mai probabil, în schimburi“, a explicat Nicolae Căbulea, şeful IPJ Alba.

Şefii de post vor pierde sporul de 10 la sută din salariul de bază, aferent funcţiei.

„În ceea ce priveşte colegii şefi de post, trebuie să înţelegeţi că activitatea acestora va fi echivalentă cu ceea ce fac acum poliţiştii de proximitate. Practic, va fi de găsit la postul de poliţie din comună, va soluţiona în continuare problemele din localitate, iar rezultatele cercetării vor fi înaintate la structura de poliţie rurală de care va aparţine. E drept, funcţia de şef de post va fi desfiinţată, conform proiectului. Sub aspect financiar pierderea nu este foarte mare. Pentru agenţi ideea ar trebui să fie salutară, pentru că vor face activităţi de patrulare pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice prin rotaţie, pe schimburi“, a explicat Florin Drăgan, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor ProLex Alba şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Poliţie SedLex.

În Alba,  sunt încadraţi acum la posturile comunale 170 de poliţişti.

23 de poliţişti, disponibilizaţi

Şeful IPJ Alba, Nicolae Căbulea, a confirmat joi şi  trecerea pe lista disponibilizărilor a 23 de poliţişti din Alba. „Va urma un examen dur, care va fi organizat pentru fiecare structură în parte. Cifra de 23 ar putea să fie redusă de ieşirea naturală din sistem, prin pensionare. Până acum au fost înaintate trei cereri în acest sens“, a spus chestorul Nicolae Căbulea.

„Din cele discutate, mulţi dintre colegii mei consideră disponibilizarea ilegală, în contextul în care se propune să se facă în schimbul unei simple testări, mai ales dacă va fi sub forma unui interviu. Spun acest lucru în contextul în care fiecare poliţist a fost evaluat la sfârşitul anului trecut şi a primit un calificativ. Din punctul meu de vedere, dacă se va ajunge la testare, aceasta ar trebui să fie scrisă şi supravegheată video. Un interviu nu se poate contesta, pe când o probă scrisă da“, a afirmat Florin Drăgan, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor ProLex  Alba, structură care are 200 de membrii.

În urma restructurării, în organigrama IPJ Alba se vor regăsi 790 de posturi.

Schema secţiillor de poliţie rurală din Alba:

2 subordonate Poliţiei Alba Iulia –la Vinţu de Jos şi Galda de Jos
2 subordonate Poliţiei Sebeş –la Sebeş şi Şpring
2 subordonate Poliţiei Aiud-l Aiud şi Unirea
2 subordonate Poliţiei Blaj –la Blaj şi Jidvei
3 subordonate Poliţiei Câmpeni –la Câmpeni, Albac şi Baia de Arieş


.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite