Alba Iulia: Refugiu montan pe cel mai înalt vârf din Munţii Trascău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecologia şi umorul merg mână în mână pentru membri Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Sunt cei mai activi “montaniarzi” din Alba şi au în custodie mai multe arii protejate din zona Trascăului.

Asociaţia din Zlatna, înfiinţată în 2001, este una dintre cele mai active organizaţii de ecologie din judeţul Alba. La aceast moment are în custodie mai multe arii protejate şi desfăşoară acţiuni de turism montan şi ecologizare.
De asemenea membri asociaţiei desfăşoară şi activităţi de impulsionare a turismului prin dezvoltare durabilă. În acest sens asociaţia a ridicat pe vârful Dâmbău un refugiu montan situat la intersecţia mai multor trasee montane care duc spre Lacul Iezerul Ighielului sau spre zona carstică Dâmbău recunoscută pentru numeroasele peşteri şi mai ales pentru avenul Gemenele.

Peisaj deosebit de frumos

Locaţia a fost aleasă şi pentru frumuseţea zonei de unde se deschide o vedere panoramică spre alte vârfuri montane, cum ar fi Retezat, Parâng, Vârful Găina şi Masivul Vulcan. “Am ales să ridicăm refugiul Săruni în acestă zonă pentru toate aceste atuuri, peisaj, importanţă turistică. Vârful Dâmbău este pentru noi deosebit de important, de altfel a fost primul traseu pe care l-am marcat”, a spus preşedintele ATE Zlatna, Adrian Puiuleţ.
Refugiul la care s-a lucrat aproape un an a fost ridicat în întregime cu materiale tradiţionale, piatră şi lemn. Inclusiv acoperişul a fost făcut din şindrilă lucrată manual din lemn.

Club vesel

Cu toate că acestă construcţie este destul de mare şi de bine dotată membrii clubului montan din Zlatna nu doresc ca aceasta să fie considerată o cabană de vacanţă. Refugiul va fi deschis tuturor turiştilor, iar până la data de 1 septembrie 2009 aici se va asigura permanenţa.
Câte un membru al clubului se va afla la acest refugiu astfel încât orice turist care doreşte să vadă acestă zonă va putea să se cazeze gratuit la Săruni şi va putea lua informaţii despre traseele montane care pot fi urmate. Numărul membrilor Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp din Zlatna a crescut.
În clubul montan a fost înscrisă şi o măgăriţă, pe care au botezat-o Eba. Ea va fi un membru activ al ATE Trascău Corp şi va face parte din serviciul de permanenţă care se asigură la refugiul montan Săruni de pe vârful Dâmbău. “În munţii Făgăraş, spre exemplu, măgarii se folosesc de multă vreme. Ne-am inspirit şi noi şi am luat o măgăriţă. Suntem un club vesel, aproape fiecare dintre noi are o poreclă. La concursurile montane suntem cunoscuţi pentru parodiile pe care le facem la. Măgăriţa noastră nu putea să nu aibă un nume şi ni s-a părut inspirat Eba”, a mai spus Adrian Puiuleţ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite