Alba Iulia: Minerii de la Roşia Montană au intrat în Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Minerii de la Roşia Montană au intrat în Cartea Recordurilor
Alba Iulia: Minerii de la Roşia Montană au intrat în Cartea Recordurilor

Comuna Roşia Montană este prima comunitate minieră din lume care are un record mondial.

Organizaţia londoneză care publică faimoasa Carte a Recordurilor a emis un certificat oficial către Primăria Roşia Montană prin care a omologat recordul  „Cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul“. 

Efort simultan pentru 100 de oameni

Peste 3.000 de persoane au luat parte, în 30 august, de Zilei Minerului, la prima ediţie a sărbătorii “Festivalul Comunităţilor Miniere şi al Tradiţiilor Minereşti”  organizată la Roşia Montană. Dintre cei prezenţi 100 de oameni au luat parte la realizarea unui record inedit. Ei au căutat în acelaşi timp aur cu şaitrocul în aluviunile aduse de pe râurile din zonă, în jurul unui jgheab de aproape 50 de metri lungime şi doi metri lăţime.

Foştii mineri au găsit sub privirile reprezentanţilor organizaţiei Guiness World Records  mai multe paiete de aur, care mai apoi au fost trimise pentru analiză la Facultatea de Biologie şi Geologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, la  Catedra de Mineralogie. În urma evenimentului organizatorii au transmis specialiştilor de la Cartea Recordurilor un dosar care conţinea imagini, înregistrări şi declaraţii ale martorilor, precum şi evaluarea ştiinţifică a paietelor de aur. Recordul a fost stabilit pe baza acestor mărturii.

 “Suntem bucuroşi şi totodată mândri de această reuşită a comunităţii din Roşia Montană.  Practic suntem singura comunitate minieră din lume care a intrat în Cartea Recordurilor. Este o premieră mondială, care atestă, o dată în plus, că mineritul în Apuseni este o îndeletnicire cu o veche tradiţie” a spus Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite