Alba Iulia: Foştii mineri din Apuseni pot intra în Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, la Roşia Montană, 100 de persoane au participat la realizarea unui record mondial: cei mai mulţi oameni, care caută simultan aur cu şaitrocul, o unealtă tradiţională pentru căutat aurul.

Ineditul eveniment s-a regăsit pe agenda primei ediţie a „Festivalului Comunităţilor Miniere şi al Tradiţiilor Minereşti”, organizat la Roşia Montană. În fiecare an, în această localitate din Apuseni este sărbătorită Ziua Minerului.

Sărbătoarea a fost inclusă din acest an într-un festival, care va cuprinde prezentarea tradiţiilor minereşti din zona Apusenilor.

Tradiţii reînviate


Anul acesta la Ziua Minerului 10 comunităţi din judeţul Alba, Hunedoara şi Bihor şi-au prezentat obiceiurile prin expoziţii de carte şi fotografie, tablouri şi obiecte folosite la extragerea minereului. De asemenea au fost organizate şi spectacole muzicale la care au luat parte peste 3.000 de persoane.

Dintre aceştia, 100 de oameni dintre cei veniţi să reînvie tradiţiile au luat parte şi la realizarea unui record mondial. Ei au căutat în acelaşi timp aur cu şaitrocul în aluviunile aduse de pe râurile din zonă în jurul unui jgheab de aproape 50 de metri lungime şi doi metri lăţime.
„Ne-am dorit să atragem nu doar privirile românilor, ci ale lumii întregi. Nimeni nu a încercat până acum să stabilească un astfel de record mondial”, a spus primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui.

La fel de încântaţi de festival au fost şi participanţii. „Noi suntem din Abrud, dar în fiecare an, cu prietenii şi cu rudele, venim la Ziua Minerului. E plăcut şi interesant să vezi mai ales tradiţii pe care altfel le-am fi uitat. Eu nu am intrat în echipa de căutători, dar soţul a luat parte la record”, a spus Irina Gheţea, din Abrud.

Pentru foştii mineri, sărbătoarea le aduce aminte de vremurile când lucrau în mină. „Era greu în mină, dar era bine că aveam de lucru. În vremurile bune Roşia Montană era cea mai bogată comună din ţară. Se întâmpla înainte de venirea comuniştilor, care au confiscat minele şi tot aurul. Acum am mai rămas doar cu amintirile”, a spus Adrian Lenghel, în vârstă de 70 de ani, fost miner.

S-au găsit pelicule de aur

Condiţiile pentru realizarea acestui record mondial au fost stabilite de către Guiness World Records. În urma evenimentului organizatorii vor transmite specialiştilor de la Cartea Recordurilor un dosar care va conţine imagini, înregistrări şi declaraţii ale martorilor, precum şi evaluarea ştiinţifică a peliculelor de aur găsite de căutători în aluviuni.

„Aşteptăm omologarea acestui record. Am dorit să realizăm acest lucru pentru ca mesajul nostru să se audă de către toţi minerii din lume. La Roşia Montană mineritul este o tradiţie care trebuie păstrată şi pusă la loc de cinste”, a mai spus primarul Eugen Furdui.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite