Record de dosare pe cap de judecător: 868 la Curtea de Apel Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii CSM Cristina Lăbuş şi Alina Ghica, împreună cu preşedintele Curţii de Apel, Adriana Petraşcu
Reprezentanţii CSM Cristina Lăbuş şi Alina Ghica, împreună cu preşedintele Curţii de Apel, Adriana Petraşcu

Curtea de Apel Alba Iulia este printre instanţele din România cu cea mai mare încărcătură de dosare pe un judecător. Datorită creşterii volumului dosarelor înregistrate în anul 2011 s-a ajuns la situaţia cu un judecător să aibă chiar şi 60 de dosare la un complet.

Statistica a fost făcută publică cu ocazia bilanţului instanţelor de judecată din competenţa Curţii de Apel Alba Iulia. La întâlnire au fost prezenţi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Nicolera Ghica, şi un membru al CSM, Cristina Lăbuş.

„Curtea de Apel Alba Iulia este una dintre instanţele din ţară în care încărcătura pe judecător este foarte ridicată. Pe de altă parte este de remarcat că idicele de operativitate este extraordinar de mare. Avem de a face cu o instanţă extrem de încărcată, dar care funcţionează cu extremă celeritate“, a declarat Alina Nicolera Ghica. Preşedintele CSM a precizat că, pentru rezolvarea acestei situaţii, prioritatea numărul unuîn acest an este suplimentarea schemelor de personal în cazul instanţelor şi parchetuelor. 

„Suntem la finalul elaborării strategiei de resurse umane necesară, având în vedere atât deficitul de persoanl cât şi concluziile studiilor de impact realizate în perspectiva implementării noilor coduri. Potrivit concluziilor studiilor de impact se impune o suplimentare a numarului de magistraţi cu apropae 800 de posturi. Trebuie să ne raportăm şi la actuală schemă de personal care este oricum insuficientă“, a completat judecătorul.

„Nu ne putem bate joc nici de noi, nici de oameni“

Din datele statistice rezultă că în anul 2011 pe rolul instanţelor din circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia s-au înregistrat un număr total de 152.046 cauze noi, ceea ce reprezintă cu 16.087 cauze mai mult decât în anul 2010 (+11,83%) şi 35.768 cauze mai mult decât în anul 2009 (+34,60).

Din totalul cauzelor nou intrate cea mai mare creştere a fost la Curtea de Apel Alba Iulia unde s-au înregistrat 14.200 de cauze noi, cu 4.925 mai multe decât în 2010, ceea ce reprezintă o creştere de 53,09% şi cu 6.521 mai multe cauze decât în 2009 ceea ce reprezintă o creştere de 84,91%. Litigiile de muncă şi asigurări sociale sunt în primul rând cele care au îngroşat substanţial numărul cauzelor înregistrate pe rolul Curţii (+134%), dar şi cele de contencios administrativ şi fiscal şi cele penale.

Pe nivele de jurisdicţie, cel mai mare procent de creştere a numărului cauzelor soluţionate s-a înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia (+29,88% faţă de anul 2010 şi +65,47% faţă de anul 2009). În anul 2011, la Curtea de Apel Alba Iulia a crescut numărul cauzelor soluţionate în medie de un judecător la 868 cauze, de la 716 în anul 2010 şi 531 în anul 2009.

„La Curtea de Apel încărcătura a crescut anul trecut cu 4.900 de cauze ceea ce este foarte mult. Multă lume nu înţelege de ce primeşte termen aşa târziu. În situaţia în care nouă nu ne majorează schemele de personal şi an de an s-a mărit încărcătura este imposibil să se facă faţă volumului de activitate. Cauza este nedimensionarea schemelor de personal. La Judecătoria Alba Iulia au lucrat cu schemă completă şi au avut 91% operativitate. Deci este foarte important să se asigure, să se dimensioneze corect schemele de personal. Sunt cauze la Curte în care am dat termen pentru luna septembrie dar în condiţiile în care sunt 60 de cauze pe un complet. Nu ne putem bate joc nici de noi, nici de oameni“, a spus preşedintele Curţii de Apel, Adriana Petraşcu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite