Alba Iulia: Rechizitoriul unui poliţist judecat pentru că şi-a trădat camarazii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul şef Milu Constantin Todea, fost adjunct al IPJ Alba, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 19 iunie 2009, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a persoanelor care au comis o infracţiune de luare de mită.

Alături de Milu Todea (49 ani) a fost trimis în judecată şi finul acestuia, inspectorul de poliţie Gheorghe Dănuţ Pleşa (37 ani). Amândoi sunt acuzaţi de dezvăluirea unei acţiuni de „filaj” a colegilor din IPJ Alba prin care se încerca demascarea unei activităţi infracţionale ce se desfăşura la Registrul Auto Român Alba.

Cei doi poliţişti au intrat în „atenţia” colegilor în 4 decembrie 2008. În data respectivă, angajaţii Serviciului Supreveghere Operativă şi Investigaţii din IPJ Alba au demarat acţiunea de organizare a filajului la sediul RAR, subiectul principal fiind funcţionarul Septimiu Cosmin Buda (30 ani). 

Acesta era în vizorul poliţiştilor încă din luna octombrie 2008, fiind suspectat că ia mită pentru a programa maşini peste rând la inspecţia tehnică necesară primei înmatriculări. Operaţiunea de supravegherea trebuia aprobată de conducerea IPJ Alba. La momentul respectiv în sediul instituţiei se afla doar comisarul şef Milu Todea.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se afirmă că Milu Todea a primit cererea de supraveghere, pe care a semnat-o după ce a citit-o. „Fiind prima dată când a luat la cunoştinţă de această activitate specifică de umărire penală, învinuitul Milu Todea a luat hotărârea infracţională de a-l sprijini pe inculpatul Buda Septimiu Dorin pentru a-i comunica că organele de urmărire penală sunt pe urmele activităţii infracţionale de corupţie pe care o desfăşoară la locul de muncă”, se afirmă în rechizitoriu.

Vizită la sediul RAR

Potrivit procurorilor, comisarul şef Milu Todea a luat legătura cu finul său, Gheorghe Pleşa, care s-a deplasat în aceeaşi zi la sediul RAR Alba unde unde i-a comunicat lui Septimiu Buda că este urmărit de poliţişti. Ulterior, Gheorghe Pleşa l-a căutat de mai multe ori pe Septimiu Buda şi i-a transmis să nu spună nimănui de unde ştie că este „filat”.

Din declaraţia de martor dată de Buda rezultă că la una dintre aceste întâlniri, Gheorghe Pleşa i-a spus că are cunoştinţă de acţiunea de urmărire operativă de la naşul său, comisarul şef Milu Todea. „Acţiunile conjugate ale celor doi inculpaţi au avut drept consecinţă deconspirarea lucrătorilor Serviciului Supreveghere Operativă şi Investigaţii. Inculpatul Milu Constantin Todea avea interes în această acţiune pe fondul realaţiilor de prietenie exitente între acesta şi angajaţii RAR Alba”, se mai afirmă în rechizitoriul DNA.

Inculpaţii au respins acuzaţiile

 „Nu am luat legătura cu numitul Pleşa Gheorghe în ziua respectivă şi în zilele următoare pentru a-i aduce la cunoştinţă înscrisul pe care l-am semnat. Nu am citit conţinutul lucrării. Nu îl cunosc pe Buda Septimiu şi nu aveam niciun motiv să îl atenţionez pe acesta, prin Pleşa Gheorghe, că ar fi în atenţia organelor de anchetă”, a declarat Milu Todea. Aceeaşi atitudine a avut-o şi inspectorul Gheorghe Pleşa. „Nu i-am adus la cunoştinţă învinuitului Buda Septimiu că împotriva acestuia se exercita o acţiune de filaj şi că i-ar fi interceptate telefoanele”, a spus Gheorghe Pleşa.

Declaraţiile lui Septimiu Buda au fost, însă, în contradicţie cu cei doi poliţişti. „În data de 4 decemebrie 2008 am fost contactat de Pleşa Gheorghe şi ne-am întâlnit în faţa sediului instituţiei unde lucrez unde mi-a comunicat expres că aş fi filat. Ulterior, am mai fost contactat de acesta şi mi-a transmis să nu spun niciunei persoane că aş fi filat întrucât el şi naşul său vor avea mari probleme”, a afirmat Septimiu Buda.

Arestaţi preventiv pentru 24 de ore

Milu Todea şi Gheorghe Pleşa au fost arestaţi prevenitiv la sfârşitul lunii martie 2009, dar au fost eliberaţi după 24 de ore. Primul termen în dosarul de corupţie al acestora a fost stabilit, la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru 15 septembrie 2009. Septimiu Buda a fost trimis în judecată, într-un alt dosar, pentru luare de mită.

Codul Penal prevede pentru infracţiunea de favorizare a persoanelor care au comis o infracţiune de luare de mită o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 7 ani. Legea 78/2000, privind sancţionarea faptelor de corupţie, majorează pedeapsa cu 2 ani.

Şeful IPJ Alba regretă situaţia

Comandantul IPJ Alba, comisarul şef Tudor Grindean regretă situaţia creată de acţiunile celor doi poliţişti. „A afectat imaginea instituţiei al cel mai înalt nivel pentru că este implicată o persoană care a avut o funcţie importantă. Regretăm cu atât mai mult cu cât de foarte mulţi ani nu am mai avut cazuri de poliţişti trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive cei doi poliţişti sunt suspendaţi din funcţii şi desfăşoară alte activităţi”, a afirmat comisarul şef Tudor Grindean.

Funcţii importante pentru comisarul şef Milu Todea

Comisarul şef Milu Todea a fost adjunct al IPJ Alba în perioada octombrie 2008 – martie 2009. A îndeplinit de-a lungul anilor mai multe funcţii, respectiv ofiţer specialist la Serviciul Poliţiei de Ordine Publică, Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, şef al Poliţiei municipiului Alba Iulia, adjunct al şefului Poliţiei municipiului Alba Iulia, şef al Serviciului Poliţiei de Ordine Publică şi al Biroului de Pază şi Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia. Acum exercită atribuţii de execuţie în cadrul IPJ Alba.
În 2003 a fost implicat într-un alt incident care a dus la schimbarea sa din postul de commandant al Poliţiei municipiului Alba Iulia. A fost acuzat că a bătut mai mulţi militari în termen suspectaţi de comiterea unui furt. Atunci a scăpat doar cu o amendă administrativă, aplicată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Ulterior a contestat sancţiunea în instanţă şi a obţinut anularea amenzii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite