Reabilitarea Cetăţii Aiudului aprobată de Ministerul Culturii. Proiectul costă aproape 5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reabilitarea Cetăţii Medievale a Aiudului a intrat în atenţia Ministerului Culturii, care a aprobat proiectul şi l-a inclus în Programul Cultural Pilot 2011-2012, pentru finanţare.

Valoarea investiţiei se ridică la 20 de milioane de euro, adică aproape 5 milioane de euro. În septembrie 2008, Consiliul Local aproba, la propunerea primarului Mihai Horaţiu Josan, studiul de fezabilitate al investiţiei care estima o valoare totală a lucrărilor de aproximativ 15 milioane lei.

După elaborarea şi aprobarea documentaţiei tehnice, primăria a încercat să obţină finanţarea cel puţin pentru intervenţiile urgente la zidurile Cetăţii, dar fără rezultat. Chiar pe un proiect lansat de Ambasada Americană, Municipiul Aiud a solicitat finanţare pentru reabilitarea Turnului Măcelarilor, dar cererea a fost respinsă din cauză că Ambasada era interesată să finanţeze integral proiecte care vizau obiective culturale, istorice, iar valoarea totală a lucrărilor prevăzute pentru Cetatea din Aiud era mult prea mare.

„În tot acest timp, municipalitatea a insistat cu consecvenţă în scopul obţinerii fondurilor necesare proiectului de reabilitare a Cetăţii. Prin adresa Direcţiei Tehnice de Restaurare a Monumentelor Istorice din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului transmisă în luna iulie Primăriei Aiud, se comunica în sfârşit faptul că proiectul tehnic „Reabilitarea Cetăţii Aiudului” a fost înaintat Ministerului Culturii şi Patrimoniului, în vederea avizării şi a fost inclus în Programul Cultural Pilot 2011-2012, pentru finanţarea lucrărilor“, se afirmă într-un comunicat al Primăriei Aiud.

Consiliul Local Aiud a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută devizul general al lucărrilor. „Documentaţia tehnică tratează reabilitarea zidului de incintă cu 8 turnuri pe diverse planuri poligonale, castelul princiar Bethlen, înglobând turnul porţii cu intrarea principală în incintă şi clădirile din exteriorul cetăţii alipite zidului de incintă. Primele lucrări care vor fi executate sunt cele de intervenţie de maximă urgenţă asupra clădirilor din ansamblul cetăţii, ţinând cont de starea avanasată de degradare a unor părţi din structura de rezistenţă şi conform cu sumele ce urmează să fie alocate prin program“, se mai susţine în comunicat.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite