Alba Iulia: Portret. Boris Răvineală crede în şansa pe care ţi-o oferă destinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Boris Răvineală crede în şansa pe care ţi-o oferă destinul
Alba Iulia: Portret. Boris Răvineală crede în şansa pe care ţi-o oferă destinul

Boris Răvineală rede că românul trebuie să se întoarcă la valorile sale tradiţionale, anume la muncă, cinste, bun simţ şi omenie. Pe cărţile sale de vizită stă scris simplu: „Boris Răvineală – OM”.

A terminat liceul de electronică din Bucureşti, dar, la sfaturile unui amic, student la geologie, s-a orientat spre aceeaşi profesie, simţind, după cum spune, că geologia „se brodea” pe felul lui de-a fi: iubitor de natură, dar şi curios să afle ce şi cum se întâmplă în mediul înconjurător. „Ingineria geologică m-a prins, mi-a plăcut, e frumoasă, am învăţat în facultate foarte multe despre evoluţia vieţii şi a pământului, ca planetă vorbind”, spune Boris Răvineală.

A jucat şah într-una din vilele lui Ceauşescu

După facultate s-a angajat în Zlatna unde a realizat că producţia e legată mai mult de partea economică, decât de cea ştiinţifică. „Am lucrat şapte ani într-o brigadă geologică, la o intreprindere de prospecţiuni, după care, odată cu închiderea minelor, am trecut în învăţământ”, povesteşte geologul.

A predat ştiinţele naturii la Clubul Elevilor din Zlatna, perioadă în care a înfiinţat, în paralel, şi o grupă de mici şahişti, care au obţinut rezultate notabile la nivel de judeţ. El însuşi a fost pasionat de şah încă de pe băncile şcolii. În Bucureşti, a făcut parte din Clubul „Pionul”, iar cu echipa liceului a câştigat campionatul şcolar la nivel de capitală şi a ocupat locul 5 pe ţară.

„Pe atunci se mai dădeau bani şi pentru şah şi îmi aduc aminte, cu plăcere, că la Neptun, unde a fost organizat campionatul naţional la care am participat, am jucat şah într-una din vilele lui Ceauşescu”, rememorează Boris.

”Marea brambureală economică”

Spune cu umor că după doi ani de învăţământ a intrat în „marea brambureală economică”: A fost administrator la o tipografie, apoi a lucrat în domeniul presei, la compartimentele difuzare şi marketing, a avut chiar şi o firmă în domeniul difuzării presei, iar ulterior a activitat o bună bucată de vreme în sectorul asigurărilor.

De cinci ani de zile îşi desfăşoară activitatea în telecomunicaţii, fiind actualmente manager la centrul de relaţii cu clienţii al unei firme de profil din Alba Iulia. „Domeniul în care activez acum mă ţine mereu în priză, pentru că eşti tot timpul racordat la tot ce apare nou şi asta îţi menţine spiritul tânăr” spune Boris Răvineală.

Pe plan personal geologul-manager îşi doreşte cel mai mult să îşi cunoască cât mai bine ţara. „Nu mă pasionează străinătatea, în sensul de a sta în Tunisia cu burta la soare sau în Egipt călare pe-o cămilă, pentru că îmi dau seama că sunt atâtea locuri frumoase în România  pe care nu le-am vizitat. Cred că sunt puţini români care ştiu că în patrimoniul UNESCO al ţării noastre sunt cuprinse 31 de obiective, dintre care două din judeţul nostru: Cetatea Câlnic şi Cetatea dacică de la Căpâlna”, afirmă Boris Răvineală.

A fost grea transformarea din geolog în manager de telecomunicaţii?
B.R.:”Viaţa şi piaţa m-au adus aici. Eu cred foarte mult în mâna întinsă a destinului, în intuiţie şi nu neapărat în raţiune. Cred că de multe ori trebuie să dai cale liberă intuiţiei şi nu doar raţiunii, care e bună atunci când trebuie să alegi între un lucru bun şi unul rău”.

Ce satisfacţii ţi-a oferit trecerea prin „marea brambureală economică”?
B.R.: „Cele mai mari satisfacţii mi le-au oferit oamenii pe care i-am ajutat (nu neapărat financiar), îndrumat pe o cale bună, în sensul că mi-au urmat sfatul şi au reuşit. Cel mai frumos compliment l-am primit de la un amic, care mi-a zis că e uimit de modul în care ştiu să conversez, indiferent de categoria socială a interlocutorului”.

Ce-i place:
„În timpul liber citesc, ascult muzică, ies în natură, îmi place mult să plec în excursii sau drumeţii. La oameni apreciez credinţa, cultura, simţul umorului. De asemenea, preţuiesc persoanele inteligente, cu simţul frumosului, al esteticii”.

Ce nu-i place:
„Mă deranjează prostia şi tot ce rezultă din ea. Nu suport mitocanii, indivizii lipsiţi de repere, persoanele a căror comportament te duce cu gândul la manele. Dispreţuiesc, totodată, lipsa de respect faţă de cei din jur”.

Profil:
Data naşterii: 28 ianuarie 1960, Alba Iulia
Educaţie: Facultatea de Geografie, Biologie Cluj Napoca, secţia inginerie geologică
Starea civilă: necăstorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite