Râul Arieş poluat cu ape acide de la o mină părăsită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peretele unei galerii din Bucium s-a surpat iar apele de mină s-au revărsat în Abrudel şi apoi în Arieş. Poluarea a avut loc ieri iar efectele prezenţei apelor acide au putut fi vizualizate şi astăzi pe Valea Arieşului.

Râul Arieş a fost poluat ieri cu o mare cantitate de ape acide rezultate din galeriile de mină părăsite ale fostei exploatări miniere din Roşia Montană, din zona comunei Bucium.

image

Fenomenul este prezent de mulţi ani însă acum s-a înregistrat o accentuare a acestuia datorită surpării unei perete de la o galerie de pe Valea Izbicioara. Exploatarea minieră din această zonă a fost închisă în anul 1968.

Probe analizate în laborator

„Valea Izbicioara colectează ape de mină de la galeriile părăsite ale fostei Exploatări Miniere Roşia Montana - Sector minier Bucium şi ale fostei Întreprinderi de Prospectare şi Exploatare Geologică. Din aceste galerii părăsite sunt evacuate zilnic ape de mină, ape acide, roşiatice şi cu conţinut ridicat de metale.

image

Apele râului Abrudel sunt încadrate în clasa a V-a de calitate datorită conţinuturilor ridicate de metale. Apele de mină s-au acumulat în subteran, iar în dimineaţa zilei de 18.04.2010 au ieşit la suprafaţă cu un debit mult mai mare decat cel obişnuit“, a spus Vasile Munteanu, şef birou în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba.

Metalele grele cu care a fost poluat Abrudelul şi, implicit, Arieşul sunt fier, cupru, zinc şi mangan, care afectează fauna piscicolă a râului. Din acest motiv, râul Abrudel este lipsit total de faună piscicolă. Reprezentanţii SGA susţin că nu este vorba despre o poluare accidentală, iar informaţii cu privire la situaţia creată au fost transmise Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Abrud şi Instituţiei Prefectului.

„Au fost recoltate probe de la ieşirea galeriei Mina Izbicioara, de la confluenţa pârâului Izbicioara cu pârâul Abrudel şi din râul Abrud la confluenţa cu Valea Cerbului. Probele recoltate au fost depuse la laboratorul SGA Alba pentru efectuarea de analize fizico-chimice, rezultatul acestora urmând a fi comunicat ulterior“, a mai afirmat reprezentantul SGA.  

Ecologiştii susţin că nu este fenomen natural


Poluarea a fost reclamată şi de reprezentanţii ecologiştilor din Alba. „Nu poate fi vorba de un fenomen natural pus în seama condiţiilor meteo, deoarece nu au fost semnalate ploi în zonă de vineri de la amiază, iar duminică a fost cer senin. Culoarea apei era anormală, mult prea proeminentă. Cu siguranţă e vorba de poluare, iar autorităţile responsabile trebuie să ţină cont de analiza probelor de apă“, a spus Ioan Uţiu, din Abrud, preşedintele organizaţiei judeţene a ecologiştilor.

image

Acesta a precizat că duminică dimineaţa, în jurul orei 7.30 au fost semnalate concentraţii anormale de minereu în apă în zona Bucium, acestea s-au deversat în Abrudel, iar în jurul orei 12.30 s-a poluat şi Arieşul. „După amiază, în jurul orei 15.00, la Valea Dobrii, în aval de confluenţa cu Abrudel tot Arieşul era de culoare roşiatică“, a mai spus Ioan Uţiu. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite