Rareş Diodiu se împarte între sociologie, teatru şi munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareş Diodiu este o persoană foarte activă care îşi împarte timpul între sociologie, teatru şi natură. Din 2007 este sociolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia unde realizează o cercetare care lămureşte preferinţele publicului vizitator. Tânărul din Alba Iulia face parte din Organizaţia Cercetaşii României şi este unul dintre membrii fondatori ai trupei de teatru de amatori Skepsis.

Profil:
Născut: 2 aprilie 1980, la Mediaş, judeţul Sibiu
Studii: Facultatea de Sociologie din Alba Iulia
Familie: necăsătorit

Profilul vizitatorului de muzeu

Cercetarea sociologică prin care se doreşte creionarea portretului vizitatorului de expoziţii ţine cont de mai multe aspecte. Sociologic, Rareş Diodiu a realizat o serie de chestionare pentru cei care trec pragul muzeului. „Vizitatorii sunt întrebaţi dacă au mai fost la muzeu, dacă le place ceea ce au văzut şi de asemenea dacă şi-ar dori să vadă şi altceva. Pe cât se poate am încercat să satisfacem cererile vizitatorului. Un exemplu de expoziţia care a ţinut cont de cerinţele privitorilor a fost Descopră arheologia urbană care a avut fond sonor şi o prezentare a unei case romane reconstituite în 3 D şi proiectată pe un ecran“, a explicat Rareş Diodiu.

În cei trei ani de când se ocupă de acest proiect de cercetare, sociologul a făcut şi observaţii legate de publicul vizitator. „Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia are o paletă largă de expoziţii, etografie, istorie, expoziţii temporare de machete sau de artă plastică şi fotoografie iar din această cauză publicul este foarte diversificat, atât ca studii cât şi ca vârstă. Un fapt interesant este că aproximativ 80% din cei care trec prin Alba Iulia vizitează şi muzeul“, a explicat Rareş Diodiu.

Două pasiuni mari

Cele două pasiuni care îi ocupă timpul lui Rareş Diodiu sunt muntele şi teatrul. „Eram copil când împreună cu prietenul meu Vasile Dângă am plecat prima dată cu bicicletele să vedem împrejurimile oraşului Alba Iulia. Mai apoi în clasa a IX-a am strâns alocaţia pe un an de zile şi mi-am cumprat primul meu cort căruia în zilele următoare i-am făcut şi proba pe Mamut. În anul I de facultate m-am înscris la Cercetaşii României şi de atunci merg cu ei cel puţin 10 zile pe an cu cortul“, a spus tânărul.

Rareş îi învaţă acum pe copii tehnici de supravieţuire şi de prim ajutor şi spune că este mulţumit pentru că a reuşit să sădească dragostea pentru natură în inima mai multor tineri.

Tânărul acordă timp şi unei alte pasiuni, teatrul. Este membru fondator al trupei Skepsis şi alături de ei a jucat în toate piesele puse în scenă la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba. „Îmi aduc aminte prima piesă a fost un adevarat succes pentru viaţa studenţească din Alba Iulia. A fost foarte interesant, repetam în cămine în fiecare zi, a fost frumos“, a mai spus tânărul.

În ce alte acţiuni te-ai mai implicat?
R.D.
: Am foate mulţi prieteni în alte organizaţii de ecologie şi am avut şi acţiuni comune cu cei de la Crucea Roşie, Salvamont, sau Trascău Corp din Zlatna. Alături de unul din membrii de la Salvamont am reuşit să organizez o ieşire cu corturile la Fântâna Hoţilor pentru copii de la Aşezământul Vasile cel Mare din Alba Iulia.

Înainte de a te ocupa de cercetarea de la muzeul din Alba Iulia unde ai mai lucrat?
R.D.
: O perioadă am fost implicat în proiectul „Eco Mureş“ realizat de Asociaţia Fundaţia PAEM, iar mai înainte am lucrat la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia.

Ce-i place: „Locurile mele preferate sunt Piatra Craiului şi Padiş. Am fost şi în taberte cercetăşeşti în Olanda şi Germania şi mi-a plăcut atmosfera peste tot. Cred că oamenii de munte sunt la fel peste tot.“

Ce nu-i place: „Nu-mi place mizeria şi gunoaiele care rămân în urma celor care ies la un grătar la munte. Este o chestiune de bun simţ. Înainte de plecare ar fi bine să adune  gunoaiele într-un sac şi să-l ducă până în cea mai apropiată localitate dacă nu până la un tomberon în oraş“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite