Alba Iulia: Ramona Sandu, o crescătoare de prestigiu de cockeri spaniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ramona Sandu este o bună cunoscătoare a raselor de câini în special english cocker spaniel. Este o mare iubitoare a acestor patrupede şi şi-a creat din pasiunea sa o canisă (crescătorie), o afacere şi un mod de viaţă.

Profil:
Data şi locul naşterii: 31 ianuarie 1989, Alba Iulia
Studii: studentă la secţia de Marketing din cadrul Universităţii „1 Decemrie 1918“, Alba Iulia
Stare civilă: necăsătorită

La vârsta de 12 ani Ramona îşi achiziţiona primul căţel de rasă un cocker, fără a cunoaşte însă prea multe despre această rasă. Pentru a putea avea grijă de el a început să se documenteze, iar în cel mai scurt a înăţat nevoile patrupedului. Patru ani mai târziu, Ramona căuta un partener pentru căţelusa adoptată. „Practic aşa a început pasiunea mea pentru rasa english cocker spaniel, cu Lucky, căţeluşa mea care din neglijenţă şi poate din necunoaştere nu are pedigree. Lucky m-a făcut să ajung să descopăr şi să-mi doresc un cocker spaniel englez cu care să pot participa la expoziţii“, a povestit Ramona.

Aşa a ajuns să îl caute şi în cele din urmă să îl găsească pe Bumbi. „Numele lui de pedigree este Golden Lord’s Soul. Este un căţel pe care l-am găsit după un anuţ dintr-o revistă de specialitate. L-am cumpărat de la o crescătoare şi o foarte bună cunoascătoare a resei care abia după ce a venit tocmai din Bucureşti şi a tatonat terenul să se asigure că Bumbi ajungea pe mâini bune mi l-a încredinţat“, a spus Ramona. Condiţa pe care prima stăpână a patrupedului o punea atunci adolescentei, era să participe la competiţii. „Până atunci eu nu mai participasem la nicio expoziţie canină. Era o noutate, iar la primele două expoziţii am însoţit-o pe Gabriela Bobancu, cea de la care aveam câinele“, a povestit tânăra.

După câteva participări alături de cea care cunoştea lumea show-urilor canine, Ramona s-a decis să înveţe tot ce se poate despre rasa english cocker spaniel. „Şase ani de zile mergeam la Bucureşti de câteva ori pe an ca să învăţ cum să am grijă de câini. Am început să particip la expoziţii naţionale şi inetrnaţionale unde am strâns peste 40 de premii“, a povestit tânăra. Astăzi are propriul magazin şi salon, iar deţinătorii de câini se pot informa de pe www.classiquediamond.ro.

image

20 de pui în România şi Europa

În 2007 în familia Ramonei a intrat Raila, tot o căţeluşă din rasa cocker. „Numele ei de pedigree este Roxicocker Caipiroska. Am luat-o pentru că îmi doream o parteneră cu pedigree pentru Bumbi. Eram decisă totodată să am şi propria canisă – crescătorie de cockeri“, a afirmat Ramona.

20 de pui din familia patrupedelor crescute de Ramona sunt astăzi în România şi peste graniţe. „Practic asta înseamnă canisă, nu să deţii câinii respectivi în gospodărie. Ei sunt daţi la 3-4 luni după o atentă supraveghere asupra modului în care se dezvoltă. Astăzi ţin legătura cu toţi cei cărora le-am încredinţat puii. Vin la mine din oraşe îndepărtate şi chiar din Italia pentru a participa la expoziţii“, a spus Ramona. Ea este cea care îi pregăteşte pentru expoziţii şi îi prezintă în show-urile canine în propriu salon pe care l-a inaugurat în urmă cu două luni.

Ce presupune pregătirea pentru expoziţii şi cât de receptivi sunt oamenii?

R.S.: „Eu am grijă de toţi descendenţii lui Bumbi. Toţi participă la expoziţii, iar eu sunt cea care îi toaletez înainte de acestea. La salonul pe care l-am deschis în Alba Iulia asigur cosmetică pentru toţi câinii. Consider că albaiulienii mai au de învăţat despre cum se îngrijeşte un câine, însă e bine că se arată interesaţi şi apelează la salon. Vin pentru cosmetică, toaletă, tuns, spălat, toaletaj urechi (o operaţiune necesară pentru căţeii de talie mică)“.

Ce trebuie să ştie oamenii care doresc să îşi achiziţioneze un câine?

R.S.: „Înainte de a lua o hotărâre în privinţa achiziţionării unui câine, e bine de ştiut cât mai multe despre rasă, deci o prealabilă documentare. Trebuie luat în calcul ce rasă se potriveşte atât din puct de vedere financiar cât şi al timpului. Niciun câine n-ar trebui lăsat opt ore singur, timp în care stăpânul este la muncă“.

Ce-i place: „Îmi plac expoziţiile canine, călătoriile, oamenii ambiţioşi şi inteligenţi care au un ţel în viaţă. Îmi place să schiez şi ori de câte ori am ocazia. Îmi plac maşinile şi sunt interesată de acest domeniu“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac oamenii egoişti, parşivi şi laşi. Nu-mi place faptul că în Alba Iulia nu se face nimic pentru câinii comunitari“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite