Alba: Radu Voina a inventat robotul programat să detecteze obiecte periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ingenioasa maşinărie este rezultatul muncii lui Radu Voina, proaspăt absolvent al Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia, care a lucrat aproape opt luni la punerea pe picioare a robotului care poate depista obiecte de la distanţă.

A fost de ajuns să afle despre aplicaţiile circuitelor  integrate care se pot programa , ca Radu Voina să fie atras ireversibil de lumea roboticii.  După ce în clasa a XI-a a inventat un termometru digital, proaspătul absolvent al Colegiului „Horea,Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia,  a făcut saltul în lumea roboticii.

Investiţie de 300 de lei

Construcţia roboţelului autonom, cum a fost botezat, a început în septembrie 2010. Pentru ca investiţia să fie minimă, piesele necesare, inclusiv jucării, senzori,  au fost adunate de la colegi şi cunoştinţe de familie. Părinţii l-au susşinut moral şi material. Investiţia în bani a fost minimă, 300 de lei.  După ce corpul robotului a fost finalizat,  „părintele“  l-a dotat cu „inteligenţă".  A calculat  traiectorii, l-a învăţat să se deplaseze, să culeagă date cu ajutorul unor senzori. Robotul îmbină principiile fizicii cu cele ale informaticii.

„Are două motoraşe pe curent continu, servomecanism, placa ardelină, senzor infraroşu, senzorul sharf şi integratul care care controlează motoraşele pe curent continu.  Inima roboţelului este microcontrolerul,  un ansamblu de circuite integrate care se pot programa“, spune qabsolventul de informatică. Practic, senzorul infraroşu emite un semnal de intrare, în baza  căruia robotul ia mai departe decizia pe care o  transmite sub forma a două mesaje, câte unul către fiecare motoraş. Pentru identificarea obiectului acţionează şi servomecanismul, care  se roteşte permanent între 0-30 de grade, pentr a-i crea un câmp vizual cât mai mare roboţelului.

Ca şi aplicaţie practică maşinăria  de doar 350 de grame poate fi folosită deocamdată, doar pentru recunoaşteri, întrucât are doar funcţia de percepţie-decizie.

„Un motoraş işi păstrează tot timpul polaritatea, iar celălalt îşi schimbă polaritatea la găsirea unui obiect aflat la distanţă de aproape un metru. Senzorul infraroşu are un emiţător de recepţie şi unul de emisie, transmite un semnal, când este găsit obiectul semnalul se întoarce înapoi la senzor“, aşa explică tânărulfuncţionalitatea roboţelului. 

image

Galerie foto: Radu a muncit aproape opt luni la crearea robotuluicare detectează pericolul.

„S-a folosit un limbaj specific pentru plăcuţa Arduino, care nu se studiază în anii de liceu.Împreună am gândit şi stabit etapele pentru realizarea programului informatic, care ulterior s-a încărcat pe plăcuţa roboţelului. Roboţelul funcţionează într-un ciclu infinit, atâta timp cât este alimentat de la o sursă de energie, un acumulator. Deciziile sunt luate în funcţie de mişcările roboţelului. Pentru a putea fi îmbunătăţit este nevoie de cunoştinţe solide de programare, mult mai avansate decât se studiază în liceu“, a explicat Carmen Palcu, profesor de informatică la Colegiul „ Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia, care l-a ajutat pe elev să-şi pună în practică apetitul pentru inovaţie.

Îmbunătăţiri pentru depistarea bombelor

Absolventul este convins că, cu minime îmbunătăţiri, robotul ar putea fi folosit pentru culegerea de informaţii din zone periculoase sau pentru clipurile publicitare. Un exemplu, să fie transformat într-o maşinuţă autonomă de culegere de informaţii din medii cu radioactivitate crescută.  „Un astfel de robot ar trebui să se descurce singur, dar la nevoie  să poată  fi controlat  şi de la un calculator. Ca şi utilitate ar putea duce, spre exemplu, un braţ robotic folosit la depistarea bombelor. Prevăzut cu senzori, ar putea transmite date din teren, după ce în prealabil ar fi conectat la un server virtual “, a completat Radu Voina.

Absolventul de liceu i-a găsit şi o utilitate recreativă: concursurile de sumo între roboţi. Ca să facă faţă la o astfel de competiţie, ar trebui îmbunătăţită „inteligenţa“ maşinăriei, care face, de altfel, diferenţa  între competitori“, a încheiat Radu Voina.

Absolventul de liceu susţine că robotul autonom  este rezultatul preocupărilor sale în materie de electronică din ultimii şase ani.  Până acum, roboţelul a fost prezentat la o sesiune de comunicări de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, la secţiunea de robotică,  unde a fost primit cu interes.

Întrebare şi răspuns: În ce alte domenii ar mai putea fi folosit robotul?

R.V. Roboţelul ar putea fi folosit şi în publicitate. Practic, partea electronică  ar trebui ataşată la o maşină de tuns iarba. În acest caz,  programul informatic ar permite „desenarea“ unor litere sau simboluri pe suprafeţe verzi. Iniţial, cu ajutorul GPS-ului se iau puncte de reper, apoi se creionează conturul prin trasarea unor coordonate sub formă de puncte GPS. Pentru ca eroarea să fie milimetrică, se va lua şi un punct de reper fix, care este conectat la trei sateliţi. Ulterior, maşina de tuns va „decupa “ suprafaţa verde ăş aşa fel încât să se ajungă la reclama dorită

Ce-i place: „Îmi place să escaladez munţii, ori de câte ori am ocazia. Sunt un împătimit al sporturilor albe, îmi face plăcere să merg la ski. Matematica rămâne disciplina mea favorită, pentru că este una exactă. Mă recreez după o zi aglomerată cu muzică de calitate, în special jazz“, afirmă Radu

Ce nu-i place: „Nu tolerez incultura, indiferent de aspectele pe care le îmbracă. Nu-mi face plăcere să stau în apropierea oamenilor neserioşi, care una spun şi alta fac şi, din păcate, nu sunt puţini. Este păcat că nu punem mai mare preţ pe tradiţiile şi obiceiurile noastre. Preferăm să le abandonăm, în loc să le valorificăm, am avea numai de câştigat“

Profil:

Născut: 28 decembrie 1991
Studii: Absolvent Colegiul „ Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia
Familie: un frate mai mic

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite