Alba Iulia: Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea RMGC împotriva Ministerului Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, ieri, prima sentinţă în procesul dintre compania “Roşia Montană Gold Corporation” (RMGC) şi Ministerul Mediului. Acţiunea RMGC şi a intervenienţilor în interesul acesteia a fost respinsă.

Compania din Roşia Montană a solicitat Curţii de Apel Bucureşti obligarea Ministerului Mediului de a relua autorizarea proiectului minier privat din Munţii Apuseni.
Procesul de evaluare a impactului asupra mediului a fost oprit în octombrie 2007 de fostul ministru Attila Korodi ca urmare a anulării, de o instanţa de judecată, a certificatului de urbanism emis de Consiliul Judeţan Alba

Fostul ministru Attila Korodi, chemat în judecată

“Admite excepţia privind autoritatea de lucru judecat. Respinge în puterea autorităţii lucrului judecat acţiunea reclamantei şi a intervenienţilor în interesul acesteia”, se afirmă în minuta pronunţată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Din punct de vedere juridic, “autoritatea lucrului judecat” înseamnă că pe obiectul dosarului judecat exista deja o hotărâre pronunţată de o instanţă de judecată.

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată prin recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe lângă instituţia Ministerului Mediului, reprezentanţii RMGC i-au chemat în judecată şi pe fostul ministru Attila Korodi şi pe fostul secretar de stat, Silviu Stoica. Compania a solicitat obligarea instituţiei de stat de a relua procedura de emitere a autorizaţiei de mediu şi despăgubiri echivalente cu valoarea sumelor compensatorii acordate angajaţilor disponibilizaţi.

Ca urmare a deciziei Ministerului Mediului, în luna februarie 2008, RMGC a concediat 170 de angajaţi. Valoarea plăţilor compensatorii acordate acestora depăşeşte 1,5 milioane de euro.

Proiectul minier a fost blocat

Înainte de a decide demararea programului de concedieri, conducerea RMGC a suspendat procesul de achiziţionare a terenului la Roşia Montană, precum şi cele de cercetare arheologică şi pregătire profesională.
Singura investiţie care au fost continuată a fost construcţia cartierului din Alba Iulia. Cartierul “Recea” a fost inaugurat la sfârşitul lunii mai 2009 şi a costat peste 30 milioane de dolari. Aici urmează să se mute peste 100 de familii din Roşia Montană, care au fost de acord să îşi vândă proprietăţile la RMGC.

“Trebuie să vedem ce spun avocaţii şi apoi vom prezenta un punct de vedere oficial al companiei”, a declarat Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al RMGC. Decizia de suspendare a procedurii de autorizare a avut la bază hotărârea Tribunalului Cluj şi apoi a Curţii de Apel Cluj-Napoca, care au constatat nulitatea certificatului de urbanism nr. 78 din 26 aprilie 2006 emis de Consiliul Judeţean Alba pentru poiectul industrial de extracţie a aurului.
Chiar dacă RMGC a obţinut ulterior un alt certificat de urbanism şi acesta a fost considerat nul de drept de instanţele de judecată.

Investiţii de 350 milioane dolari

Proiectul minier de la Roşia Montană este deţinut în procent de 80 la sută de compania canadiană Gabriel Resource, acţionarul majoritar al RMGC SA. Celălalt acţionar important este compania Minvest Deva, cu aproximativ 19% din acţiuni.

Potrivit propriilor estimări, Gabriel Resources a investit în România peste 350 de milioane de dolari prin Roşia Montană Gold Corporation şi va aloca mai mult de 2,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectului de la Roşia Montană.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite