RECHIZITORIU Poliţist acuzat de „trădarea“ colegilor de la Crimă Organizată. Noi interceptări din dosarul utilajelor furate din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rechzitoriul din dosarul utilajelor furate, prin care au fost trimişi în judecată 32 de inculpaţi de procurorii DIICOT, face referiri ample şi la activitatea considerată de anchetatori „infracţională“ a subcomisarului Liviu Schiau de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia. La fel ca Ioan Tarnu, fost director la SRI Alba, Schiau este, de asemenea, inculpat în dosar.

Subcomisarul Liviu Schiau este acuzat de favorizarea infractorului şi de sprijinierea unui grup infracţional organizat. Menţionăm că precizările din rechizitoriul procurorilor nu implică automat vinovăţia niciunui inculpat. Dacă aceştia se fac vinovaţi sau nu de acuzaţiile aduse de procurori, urmează să stabilească judecătorii.

Relaţie foarte apropiată, „ca fraţii“


Potrivit materialului de urmărire penală, Mircea Stanciu este prieten din copilărie cu Liviu Schiau. „Din procesele-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice dintre cei doi, interceptate şi înregistrate autorizat, rezultă că au o relaţie foarte apropiată, fiind «ca fraţii», aşa cum spun unul despre celălalt“, afirmă procurorii în rechizitoriu.

Deşi ofiţerul nu făcea parte din colectivul delegat să desfăşoare activităţi în cauză, prin natura atribuţiilor de serviciu putea să obţină informaţii utile cauzei. În situaţia în care acest lucru se realiza, era obligat, în virtutea aceloraşi atribuţii de serviciu, să raporteze de îndată, ierarhic, despre informaţiile obţinute, faptele şi persoanele la care acestea făceau referire. „Inculpatul Schiau Liviu a intrat în posesia unor informaţii cu mare valoare operativă, apte să conducă la identificarea mai multor persoane implicate în activitatea infracţională, probarea acesteia şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. În virtutea prieteniei dintre cei doi, inculpatul Stanciu Mircea i-a povestit inculpatului Schiau Liviu încă de la momentul în care publicul a avut cunoştinţă de instrumentarea cauzei prin intermediul mass-media, despre implicarea sa în «afacerile» cu tractoare furate de inculpatul Albu Dumitru şi alţii. Inculpatul Stanciu Mircea i-a povestit cu lux de amănunte despre implicarea sa, despre celelalte persoane implicate, inculpatul Schiau Liviu spunându-i că nu lucrează în dosar, că nu are acces la acesta, dar că se ocupă alţi colegi şi că va încerca să-l ţină la curent cu ceea ce află despre derularea anchetei“, se precizează în document.

Informaţii divulgate

Liviu Schiau a avut, astfel, cunoştinţă despre întreaga activitate infracţională desfăşurată de inculpatul Stanciu Mircea, însă nu şi-a informat colegii şi conducerea B.C.C.O. Alba-Iulia.

„În data de 02 aprilie 2011, la nivelul BCCO Alba-Iulia s-a pus problema efectuării de activităţi procedurale în data de 05 aprilie 2011, constând în efectuarea de percheziţii, ridicarea de persoane, conducerea acestora la D.I.I.C.O.T. – B.T. Hunedoara şi efectuarea de audieri. În aceste împrejurări, inculpatul Schiau Liviu l-a contactat telefonic, în mai multe rânduri, în perioada 02 – 04 aprilie 2011, pe inculpatul Stanciu Mircea, s-a întâlnit cu acesta în mod repetat, i-a divulgat informaţia privind declanşarea efectuării de activităţi procedurale în dosar, văzând şi o listă cu numele a 14 persoane, despre care Stanciu Mircea i-a spus că a primit-o de la avocata unei persoane cercetate în cauză şi că acele persoane urmează a fi reţinute. După ce inculpatul Schiau Liviu a văzut lista, inculpatul Stanciu Mircea s-a dus la cealaltă persoană de încredere, inculpatul Tarnu Ioan, căruia i-a arătat-o, spunându-i totodată că a aflat de la inculpatul Schiau Liviu că riscă o pedeapsă între 10 şi 20 de ani închisoare“, se mai susţine în rechizitoriu.

SCHIAU LIVIU: Da.
STANCIU MIRCEA: Nu-i acasă mă şi telefon nu-i dau. Mă mai duc mai târziu. Bine? Şi te sun.
SCHIAU LIVIU: Bine. Sună-mă mai târziu. Bine?
STANCIU MIRCEA: No nu te superi. Bine?
SCHIAU LIVIU: Stai. Băi, băi Mircea mă! Nu mă supăr mă. Tu orice ar fi pe lumea asta, tu eşti fratele meu ş-am încheiat subiectul. Da?
STANCIU MIRCEA: Bine mă. Mulţumesc fain.
SCHIAU LIVIU: No, deci fi atent aicea. Deci şi dacă ăsta vedem care-i treaba, mai discutăm şi mâine şi luni, luni poate mergem la el şi ori, ori. Că n-are ce să fie. Înţelegi?
STANCIU MIRCEA: Vedem cum îi. Bine?
SCHIAU LIVIU: Deci io zic că cel mai bine aşa cum am discutat. Ştii?
STANCIU MIRCEA: Cre’ că pân’ la urmă-i tot aşa.
SCHIAU LIVIU: Până la urmă.. Aia-i mă, mergem alea, de la A la Z. Asta îi, ş-atuncia îi cel mai bine.
STANCIU MIRCEA: Cred că până la urmă-i tot aşa.
SCHIAU LIVIU: Ie. Şi-i mulţumit şi el. Ştii?
STANCIU MIRCEA: Da mă, da’ nu ştiu dacă ăsta o vorbit. Că io am impresia că ăsta n-o mai vorbit.”

SCHIAU LIVIU: No salut.
STANCIU MIRCEA: Serbus. Ce faci?
SCHIAU LIVIU: Uite pe-acas. Tu?
STANCIU MIRCEA: Bă am fost acuma la el. De 2 minute eram la el, de-aia n-am răspuns.
SCHIAU LIVIU: Ai fost şi nu-i acasă?
STANCIU MIRCEA: Nu, am vorbit cu el.
SCHIAU LIVIU: Da?
STANCIU MIRCEA: 20 de minute am vorbit. Da.
SCHIAU LIVIU: No, poţi să ne-ntâlnim?
STANCIU MIRCEA: Ie. Unde eşti?
SCHIAU LIVIU: Îs acasă. Cobor dacă îi.
STANCIU MIRCEA: No, în 2 minute plec şi viu. Bine?
SCHIAU LIVIU: No bine, bine.
STANCIU MIRCEA: Bun


Printre numele înscrise pe acea listă se afla şi numele inculpatului Stanciu Mircea. „Inculpatul Tarnu Ioan a păstrat lista şi, la serviciu, a confruntat-o cu ordonanţele provizorii emise de procuror şi cu încheierile instanţei prin care s-a autorizat efectuarea de interceptări şi înregistrări ale convorbirilor telefonice în dosar, constatând cu această ocazie că parte din persoanele trecute pe listă figurează şi în autorizaţiile de interceptare. Nici în aceste condiţii, inculpatul Tarnu Ioan nu a informat organele de urmărire penală şi nici şefii ierarhici, deşi în condiţiile în care lui inculpatul Stanciu Mircea îi spusese că o are de la inculpatul Schiau Liviu, ar fi trebuit să-i fie evidentă cel puţin o scurgere de informaţii din cadrul structurii de poliţie, care ar fi trebuit adusă la cunoştinţa organelor abilitate“, se susţine în rechizitoriu.

Sfaturi preţioase

Între timp, Mircea Stanciu s-a internat la clinica privată din Vinţişoara, de unde a păstrat legătura cu poliţistul Liviu Schiau. Acesta l-a asigurat pe Stanciu că totul este în regulă. „În data de 10 aprilie 2011, după discuţia dintre comisarul şef Berbeceanu Traian şi inculpatul Stanciu Mircea, în care acesta a recunoscut şi tăinuirea celor două tractoare Massey Ferguson, vândute ulterior lui Bîcu Marius, a fost vizitat la spital de către inculpatul Schiau Liviu. Acesta din urmă a luat cunoştinţă despre mărturisirile făcute de inculpatul Stanciu Mircea şi despre faptul că nici cu această ocazie  nu a recunoscut totul, respectiv nu spus nimic cu privire la cele trei tractoare New Holland,  Deutz-Fahr Agrotron şi Massey Ferguson, a căror vânzare a intermediat-o între inculpatul Albu Dumitru şi numitul Boian Liviu, împrejurările de comitere a acestor fapte şi despre aceea că, la acea dată, cumpărătorul Boian Liviu făcea presiuni asupra inculpatului pentru răscumpărarea celor trei utilaje contra sumei de 51.000 euro. De asemenea, inculpatul Schiau Liviu a fost informat de către inculpatul Stanciu Mircea cu privire la faptul că, a doua zi, acesta din urmă se va prezenta la sediul B.C.C.O. Alba-Iulia pentru a pune la dispoziţia organelor de anchetă acte de interes în ceea ce priveşte cele două tractoare Massey Ferguson vândute numitului Bîcu Marius şi pentru a oferi explicaţii cu privire la această tranzacţie ilicită. În aceste condiţii, inculpatul Schiau Liviu i-a spus că trebuie să declare în amănunt cele întâmplate vis-a-vis de cele două utilaje Massey Ferguson, fără însă a stabili să recunoască întreaga activitate infracţională care îi era cunoscută“, susţin anchetatorii.

„Întâlniri în mod conspirat“

În 13 aprilie, Stanciu şi Schiau s-au întâlnit la o staţie de carburanţi din Alba Iulia. Poliţistul i-a spus acestuia că a doua zi, dimineaţa, va avea loc acţiunea poliţiei, fiind vizate persoanele implicate în furturile şi comercializarea de utilaje furate. Schiau i-a recomandat să se întoarcă la clinică, spunându-i că participă la acţiune şi că îl va suna a doua zi în jurul orelor 08:30 – 09:00, să-i spună dacă totul este în regulă şi dacă poate să părăsească clinica.

„De cele mai multe ori, când inculpatul Schiau Liviu se întâlnea cu inculpatul Stanciu Mircea pentru a-i comunica date de interes cu privire la evoluţia anchetei, încerca să realizeze aceste întâlniri în mod conspirat, respectiv în locuri unde nu puteau fi văzuţi şi evitau ca la aceste întâlniri să fie prezente şi alte persoane, aspecte care rezultă din înregistrările convorbirilor telefonice realizate în cauză. Prin acţiunea de a-l îndruma pe inculpatul Stanciu Mircea să nu spună organelor de urmărire penală despre întreaga activitate infracţională, învăţându-l să recunoască doar ceea ce observă că este deja cunoscut, inculpatul Schiau Liviu l-a ajutat pe acesta pentru a zădărnici urmărirea penală.  Prin inacţiunea sa, constând în omisiunea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, în sensul că, deşi a luat cunoştinţă de comiterea mai multor infracţiuni, împrejurări de comitere şi persoane implicate, inculpatul Schiau Liviu l-a ajutat pe inculpatul Stanciu Mircea pentru a îngreuna urmărirea penală. Prin acţiunea de a-l informa, în două rânduri, cu privire la momentul operativ al efectuării unor activităţi procedurale şi procesuale şi de a-i spune să se interneze, inculpatul Schiau Liviu l-a ajutat pe inculpatul Stanciu Mircea să zădărnicească, respectiv să îngreuneze urmărirea penală“, se mai precizează în materialul de urmărire penală.

Plângeri împotriva anchetatorilor

În declaraţia dată colegilor său, Liviu Schiau a recunoscut faptele „în materialitatea lor, dar susţine că nu a avut intenţia de a îngreuna şi zădărnici urmărirea penală“. Poliţistul a respins, însă, toate acuzaţiile. Mai mult a formulat plângeri împotriva procurorului de la DIICOT Deva şi a comisarului şef Traian Berbeceanu pe care îi acuză de săvârşirea unor infracţiuni în derularea activităţii de cerecetare.

La fel ca Ioan Tarnu, Schiau a fost reţinut în 2 mai 2011, iar judecătorii de la Curtea de Apel au decis cercetarea în stare de libertate cu interdicţia de a părăsi ţara. „Nu am ştiut absolut nimic despre activitatea lui infracţională. La sfârşitul lui februarie, mi-a spus că a cumpărat un tractor de la o persoană care a fost reţinută, el aflând această informaţie în urma unei ştiri. I-am zis atunci că nu am legătură cu acel dosar de cercetare şi l-am chemat la poliţie să zică ce e cu tractorul. A refuzat. A spus că se duce la Berbeceanu, prin intermediul lui Tarnu. Acesta este şi motivul pentru care nu am mai întocmit raportul la acea vreme, pentru că direcţiunea BCCO ştia“, a spus subcomisarul Liviu Schiau, în faţa judecătorilor atunci când s-a judecat propunerea de arestare preventivă.

Poliţistul a mai arătat că, la aproximativ două săptămâni după acest episod, Stanciu l-a rugat să îl viziteze la spital, unde se internase, context în care acesta şi-a cerut scuze faţă de el pentru că nu i-ar fi spus tot adevărul, în sensul că mai deţinea două tractoare, pe lângă cel despre care îi vorbise. „I-am spus să vorbească urgent cu Berbeceanu, context în care el mi-a spus că ţine legătura cu Berbeaceanu prin Tarnu. În cele din urmă Stanciu a predat cele două utilaje. Au venit poliţiştii şi le-au luat. Atunci eu nu am ştiut gradul lui de implicare. M-a minţit de fiecare dată“, a completat subcomisarul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite