Proteste în spitale şi grevă generală în şcoli din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sfert dintre cadrele didactice din Alba au fost oficial în grevă generală. Aproximativ 250 de persoane, asistente, infirmiere sau cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba s-au adunat în curtea spitalului pentru a protesta faţă de reducerile de salarii.

Timp de două ore în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia aproximativ 250 de persoane au protestat împotriva reduceri veniturilor cu 25% şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de Guvern. Pichete de grevă au fost organizate şi în celelalte spitale din judeţul Alba.

„Noi suntem astăzi în grevă de solidaritate cu sindicaliştii din învăţământ. Pichete de grevă s-au format în toate spitalele din Alba, iar mâine la mitingul din faţa Prefecturii vor fi prezenţi aproximativ 200 de membri ai sindicatului Sanitas“, a spus Marius Sepi, liderul sindicatului Sanitas Alba.

Salarii sub 500 lei după reducere

Majoritatea membrilor de sindicat care au protesta astăzi în faţa spitalelor sunt infirmiere şi asistente, care sunt nemulţumite în special de reducerile salariale. „Sunt asistentă de peste 20 de ani în secţia de Interne II şi am un salariu de 760 de lei. Am un băiat în facultate iar soţul meu este şi el bugetar. După reducere voi primi mai puţin de 500 de lei. Nu mi se par corecte aceste reduceri de venituri“, a spus Elisabeta Popa, asistentă din Alba Iulia.

image

Liderii sindicali Ioan Stanca de la Învăţământ şi Marius Sepi de la Sănătate

Şi membrii Sindicatului de la Ambulanţa Alba au protestat astăzi în curtea sediului Ambulanţei Alba. „Eu am un venit de 1.300 de lei pe lună, cu toate sporurile. Lucrez de peste doi ani la Ambulanţă. Nu sunt de acord să ni se taie 25 la sută din salariu, în condiţiile în care noi ne expunem la diferite riscuri iar condiţiile de muncă nu sunt optime“, a spus Cosmin Mesaroş din Alba Iulia.

image

Angajaţii de la Ambulanţă s-au alăturat protestului naţional

O altă nemulţumire a sindicaliştilor din sănătate ţine de felul în care se intenţionează restructurarea spitalelor. „Ne este teamă că la fel cum se iau aceste decizii la fel se va întâmpla şi cu restructurarea spitalelor, se va face fără cap şi zone întregi vor rămâne fără asistenţă medicală“, a mai spus Marius Sepi.

24 la sută dintre profesori, în grevă

În câteva zeci de şcoli din Alba au fost suspendate parţial sau total cursurile datorită grevei profesorilor. 1.498 de cadre didactice şi personal auxiliar dintr-un total de 4.739 au fost astăzi, oficial, în grevă generală. Dintre protestatari, 1.167 sunt profesori. În procente, numărul greviştilor din învăţământ a fost de 24 la sută. Prima probă a examenului de bacalaureat a început normal în toate cele 34 centre din judeţ.

image

Elevi de la Colegiul Economic din Alba Iulia aşteptând să intre la bacalaureat

„Evaluarea nu este afectată de grevă. Din respect pentru elevi s-au găsit soluţii pentru ca examenul să aibă loc“, a spus Dan Cherecheş, reprezentantului Inspectoratul Şcolar. „Din cauza telefoanelor primite de membrii comisiilor de bacalaureat, foarte mulţi profesori au renunţat la grevă. Unul dintre scopurile declanşării grevei a fost boicotarea examenului de bacalaureat iar acest obiectiv a fost anihilat prin ordin de ministru pe care îl considerăm ilegal“, a spus Ioan Stanca, liderul Sindicatului Învăţământ Alba.

Proteste şi în primării şi la instanţe

Pe lângă şcoli, grevă generală a mai fost organizată în cadrul primăriilor din Cugir şi Ocna Mureş, unde funcţionarii au întrerupt total lucrul. La primările din Aiud şi Câmpeni, activitatea a fost oprită doar de o parte dintre angajaţi. În general, în administraţia locală s-au organizat acţiuni de solidaritate doar în primăriile care nu sunt conduse de primari ce reprezintă PD-L.

Activitatea din instanţe a fost de asemenea afectată. Personalul auxiliar a asigurat soluţionarea a 30 la sută din dosarele aflate astăzi pe rol, iar activitatea în arhive a fost restrânsă în intervalul 09.00 – 10.30. La Penitenciarul Aiud, peste 30 de angajaţi au participat între orele 9.00 şi 15.00 la un protest în afara instituţiei. Activitatea penitenciarului s-a desfăşurat normal, însă deţinuţii care lucrează în exteriorul penitenciarului nu au mai fost scoşi la lucru deoarece nu s-a putut asigura escorta acestora.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite