Protest la Spitalul din Abrud. Angajaţii nu şi-au primit salariile integral de trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii au protestat  în curtea unităţii mediacle, după ce au aflat că în cel mai fercit caz vor încasa doar 30 la sută din salariul pe luna noiembrie. Medicii şi asistentele vorbesc de un război între conducerea Spitalului şi Primărie.

UPDATE: Protestul s-a încheiat imediat după ora 11.00. Angajaţii şi-au reluat muncă cu promisiunea că problema salariilor se va rediscuta în cursul zilei de joi, la Primărie.

Medicii şi asistentele de la Spitalul din Abrud şi-au încasat în ultimele două luni, doar câte 70 la sută din drepturile salariale. Acum, în prag de Sărbători, previziunile sunt şi mai sumbre. În cel mai fericit caz vor primi 30 la sută din salariu.

Fondul de salarii, epuizat

Joi, imediat după ora 10.00, aproximativ 50 de salariaţi au decis să protesteze în curtea unităţii. „La ultima discuţie pe care am avut-o cu managerul Spitalului ni s-a spus că există bani în cont, dar că este blocat În Trezorerie, Vineri este ultima yi lucrătoare, aşa că nu ştiu ce se va rezolva. Deocamdată, în această lună nu am primit niciun leu. Unii dintre noi n-au bani de pâine, ce să mai avem pretenţii de cadouri de Crăciun. În cel mai fericit caz o să primim 30 la sută din salariul pe luna noiembrie. Spre exemplu,o infirmieră ar pleca acasă cu 150 de lei. E strigător la cer“, a spus Adriana Avram, care-i reprezintă pe smembrii de Sindicat din Spital.

Interesant este faptul că se ştia încă din septembrie că fondul de salarii este pe fundul sacului. Nimeni  nu a găsit , însă, o soluţie care să permită achitarea integrală a salariilor pentru cei 150 de angajaşţi ai Spitalului din Abrud. Cheltuielile prea mari  de la Spitalul din Abrud au fost semnalate de Direcţia de Sănătate Publică şi Casa de Asigurări de Sănătate încă din august. Una dintre recomadările comisiei de control a fost chiar reducerea numărului de  angajaţi, în special din rîndurile personalului administrativ.

Consultaţi aici organigrama Spitalului din Abrud

„S-a ajuns în situaţia de acum pe fondul unor mari greşeli de management şi a intervenţiilor din sfera politică. Este un război deschis între conducerea Primăriei şi cea a Spitalului. Din păcate, ca de obicei, la mijloc sunt angajaţii care nu-şi iau salariile pentru munca depusă. Dacă nu se va găsi o soluţie, în ianuarie vom acţiona conducerea Spitalului în instanţă“, a spus Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas.

Primăria are propria versiune pentru situaţia de la Spital. „În Consiliu Local am primit mai multe variante de biget pentru Spital. Comitetul director a propus o variantă care,  însă, nu a fost agreată de Consiliul de administraţie. Legea spune că tot ceea ce înseamnă cheltuieli cu fondul de salarii nu poate depăşi 70 la sută din valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, nu se pot lua bani din cheltuielile materiale pentru plata salariilor, este ilegal. Sunt motivele pentru care bugetul Spitalului nu a trecut de avizul consilierilor locali. Vom vedea ce se va întâmpla la şedinţa de azi“, a spus Tiberiu Raţiu, primarul oraşului Abrud.

Primarul vorbeşte şi de risipă şi aduce în discuţie organigrama prea stufoasă a Spitalului. A dat şi un exemplu, cel al angajaţilor care au încasat în acelaşi timp şi pensia şi salariul

Fondul de salarii lunar pentru angajaţii spitalului este de aproximativ 270.000 de lei. O infirmieră câştigă până la 700 de lei, salariul unei asistente este de până la 1.400 de lei, iar un medic încasează lunar, fără gărzi, în jur de 2.500 de lei.

„Noi suntem la zi cu toate plăţile pentru serviciile contractate la Spitalul din Abrud. Noi am virat în contul lor suma de 400.000 de lei. Din punctul meu de vedere rezolvarea problemelor le aparţine“, a subliniat Gheorghe Ştef, directorul Casei de Asigurări Alba.

Pe fondul tensiunilor legate de neplata integrală a salariilor, directorul economic al Spitalului şi-a înaintat demisia. Şi medicii au tras un semnal de alarmă. Au înştiinţat Primăria că în ianuarie, vor demisiona în bloc dacă nu se vor rezolva problemele.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite