Protest împotriva distrugerii Parcului Custozza din Alba Iulia: „Copacii sunt în inima noastră şi a cetăţii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Simona Branişte Zărnescu, cunoscută pentru iniţierea campaniilor „Alba Verde“ şi „Alba pe 2 roţi“, a iniţiat o petiţie destinată salvării Parcului Custozza din Alba Iulia de la distrugere.

Parcul din incinta Cetăţii va fi reamenjat, printr-un proiect iniţiat de primărie, lucru care presupune tăierea majorităţii copacilor vechi de peste 100 de ani.

„Suprafaţa verde din Cetate se va reduce de şase ori. În mijlocul Cetăţii va exista o zonă pavată, fără spaţii verzi şi arbori, doar locuri de parcare şi bănci. Nu spunem NU unui proiect de refacere a parcului, este mare nevoie de aşa ceva, însă nu sacrificaţi spaţiul verde. Acest proiect trebuie supus opiniei publice şi aprobat într-o formă mult mai «verde» decât cea actuală“, afirmă Simona Branişte Zărnescu în petiţia iniţiată pe site-ul www.petitieonline.ro. În mai puţin de o zi s-au adunat aproape 300 de semnături.

image

Parcul Custozza vara

„Mi se pare un proiect făcut pentru alţii, nu pentru mine, ca cetăţean al oraşului. Şi ca mine poate că mai sunt şi alţii care gândesc la fel“, susţine Ana Călina Butiu.

„Nu distrugeţi un parc aşa de frumos, nu merită. Avem nevoie de un spaţiu verde aşa frumos. Este aerul ce îl respirăm noi“, susţine Petru Dorel Oltean

„E unul dintre cele mai reuşite parcuri din Alba şi pentru majoritatea albaiulienilor e încărcat de aminitri. Nu mai aveţi ce face cu banii cetăţenilor? Toate problemele s-au rezolvat?“, întreabă Andrei Costea.

image

Amenajarea parcului în proiectul arhitectului

Opozanţii proiectului au programat pentru vineri, 11 martie 2011, între orele 12.00 – 14.00, organizarea unui „lanţ viu“ în jurul Parcului Custozza.

Copaci tăiaţi pe strada Mihai Viteazul

Proiectul de modernizare a străzilor din interiorul cetăţii şi a Parcului Custozza a fost iniţiat în 1 martie 2011. Lucrările sunt realizate de firma Grup Corint SA. Muncitorii au tăiat deja câţiva castani de pe strada Mihai Viteazul. Acţiunea a avut loc dimineaţa devreme, pentru a nu atrage atenţia trecătorilor.

image

Denumirea parcului vine de la monumentul Custozza în formă de obelisc ridicat în anul 1906 de către corpul ofiţeresc al regimentului 50 infanterie Alba Iulia în amintirea eroilor, ofiţeri şi soldati, căzuţi în bătălia de la Custozza, în războiul austro-italian din 1866.

image

Monumentul Custozza

Textul plăcilor de baza, redactat in limbile română, maghiară şi germană, menţionează numele celor ucişi, soldaţi preponderent români, ofiţeri preponderent austrieci.

Citiţi şi:
Centrul istoric al Cetăţii va fi reabilitat. Parcul Custozza se transformă în piaţetă publică

Citiţia AICI petiţia iniţiată de Simona Zărnescu pe www.petitieonline.ro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite