Big Brother de Alba Iulia: 41 de camere video cu „ochii“ pe infractori şi şoferi teribilişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de supraveghere video urma să fie montat pe instalaţiile de semaforizare din şapte intersecţii şi opt treceri de pietoni. Costurile estimate de reprezentanţii Primăriei se ridică la un million de lei.

Iniţiativa de montare a camerelor de luat vederi în Alba Iulia aparţine consilierului liberal Liviu Hondola. Necesitatea tranformării într-un “oraş Big Brother” este  pusă pe seama infracţiunilor produse în oraş. Consilierul a dat ca exemplu furturile recente a două maşini parcate chiar în faţa locuinţelor proprietarilor.

„Camerele vor fi montate în aşa fel încât să poată vizualiza numărul maşininilor în trafic şi astfel să poată identifica neregulile; în plus pot fi sub control video 24 din 24 de ore obiective de interes local sau mobilier urban cu posibilitatea de a nu fi vandalizat“, se arată în proiectul de hotărâre. Sistemul de supraveghere are pe lângă partea de captare a imaginilor şi un dispecerat de monitoruzare şi înregistrare dotat cu echipamente ce pot stoca informaţia timp de o lună.

Împotriva infractorilor şi şoferilor teribilişti

Poliţia municipiului Alba Iulia a identificat 30 de zone din oraş unde s-ar impune monitorizarea video. În total, ar trebui instalate 41 de camere de luat vederi, în şapte intersecţii şi opt treceri de pietoni.

Cum iniţiatorul proiectului nu a menţionat ce sumă de bani ar implica sistemul video, costurile au fost estimate de reprezentanţii Primăriei la un million de lei. „Având în vedere valoarea de achiziţie a sistemului, ne propunem să realizăm un Proiect Pilot cu un dispecerat, valoare estimată la 83.107 lei, şi a patru intersecţii majore-Unirea, Gară, Stadion, Ampoi III-260.000 de lei.“, se arată în raportul de specialitate.

Discuţiile s-au aprins între consilieri după ce s-a constatat că proiectul nu a trecut prin comisia de specialitate. „Nu înţeleg de ce acest proiect nu şi-a urmat cursul firesc. De ce nu a intrat în comisia de specialitate?Cred că este vorba de rea intenţie“, a apreciat Gabriel Pleşa, consilier PNL. „Eu consider că suma prezentată de reprezentanţii Primăriei este mult prea mare în comparaţie cu oferta de pe piaţa de profil“, a spus iniţiatorul proiectului, Liviu Hondola. „Eu sunt de părere că  proiectul trebuia mai bine argumentat tehnic şi trebuia precizată suma pe care o implică sistemul de supraveghere video“, a declarat viceprimarul Paul Voicu.

Iniţiativa „Big Brother s-a lovit de rezistenţa consilierilor PDL care au votat împotrivă. Doar şase aleşi au votat pentru, iar doi s-au abţinut, aşa că proiectul a fost respins. Instalarea camerelor de supraveghere video în zona Cetăţii istorice, centrul oraşului, ieşirile spre Cluj şi Sibiu, dar şi în  marile intersecţii din oraş, parcuri, zona gării a fost adusă în discuţie încă de anul trecut şi de chestorulul Nicolae Căbulea, şeful  IPJ Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite