Roşia Montană: Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la Bursa din Toronto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation, s-au prăbuşit la sfârşitul săptămânii trecute cu aproape un sfert la bursa din Toronto, după anunţul privind anularea de către Curtea de Apel Alba Iulia a unei hotărâri a Consiliului local Roşia Montană privind zona industrială a comunei.

UPDATE: Acţiunile Gabriel Resources au continuat să scadă şi luni. Titlurile au pierdut 13,6 la sută, respectiv 0,48 de dolari canadieni. O acţiune Gabriel Resources a ajuns la valoarea de 3,050 dolari canadieni.

O acţiune Gabriel Resources (GBU) a scăzut cu 23,43 la sută (1,08 dolari canadieni), ajungând la unul dintre cele mai scăzute valori din ultimul an: 3,53 dolari pe acţiune. Valoarea maximă a unei acţiuni în ultimele 52 de săptămâni a fost, potrivit site-ului Bursei din Toronto, de 8,65 dolari canadieni. Compania a ajuns, astfel, la o capitalizare bursieră de 800 de milioane de dolari, de la un maxim de 2,4 miliarde de dolari canadieni.

Reprezentanţii Gabriel Resources au făcut public luni, 9 aprilie, tot pe site-ul Bursei din Toronto, un comunicat prin care susţin că decizia Curţii de Apel a fost interpretată greşit în declaraţiile apărute în mass-media.

„Reacţia pieţei nu reflectă progresul înregistrat de companie în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană. Curtea de Apel Alba Iulia a anulat o hotărâre a Consiliului local din ianuarie 2009 şi nu hotărârile din 2002 prin care s-au aprobat Planul de Urbanism General şi Planul de Urbanism Zonal, care sunt în vigoare. Planul de Urbanism Zonal era în procedură de amendare la momentul deciziei Curţii de Apel şi nu va fi afectat de procedurile legale în desfăşurare“, se afirmă în comuncatul companiei canadiene.

image

Hotărârea nr. 1 din ianuarie 2009 se referea la o procedură de vot. Consilierii locali au reconfirmat în 2009, prin vot, hotărârile nr. 45 şi 46 din 2002 prin care au fost aprobate Planul de Urbanism Zonal şi Planul de Urbanism General pentru Roşia Montană. Cele două hotărâri nu au fost niciodată anulate în justiţie. Curtea de Apel Alba Iulia a admis în 2008 doar o excepţie de nelegalitate a acestora pe motiv că au fost votate de consilieri locali aflaţi în situaţie de incompatibilitate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite