Proiectele anului 2011 în Alba Iulia: Investiţii în Cetate, drumuri şi în sediul noului teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea investeşte în Cetatea Carolina şi în promovarea obiectivelor istorice. Anul acesta se vor finaliza lucrările la Bazinul olimpic şi pe străzile din centrul vechi al oraşului. „Teatrul de proiecte“, investiţie a Consiliului judeţean Alba, rămâne în picioare.

Anul 2011 aduce pentru Alba Iulia o nouă imagine. După crearea unui brand şi a unui logo turistic al oraşului, municipalitatea are de gând să investească în publicitate şi să facă cât mai cunoscută „Cealaltă capitală“.

Proiectul „Respiră aerul istoriei“ a fost semnat la sfârşitul lunii decembrie şi are o valoare de aproximativ 250.000 de euro. Din bani vor fi realizate materiale de informare, ghiduri turistice şi pliantele traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

Pe lângă acestea se vrea realizarea unui film de prezentare a istoricului cetăţii. Pentru popularizarea cetăţii, atât în ţară cât şi în străinătate, va fi creat un site cu informaţii asupra istoricului, punctelor de atracţie şi a monumentelor din Alba Iulia. „Vom monta şi semnalistica de orientare în oraş care să îndrume turiştii spre zona istorică“, a precizat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
În primăvara acestui an se vor demara lucrările în valoare de 16.000.000 de euro, de reconstituire a laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina, aşa cum arăta în urmă cu 90 de ani. Va fi excavată întreaga suprafaţă a şanţului acoperit cu pâmânt în anul 1921 când a fost construită catedrala Încoronării. Proiectul are o şi prevede şi amenajarea unui pod mobil la Porţile IV şi V.

Proiecte în derulare

Majoritatea investiţiilor vor fi făcute cu fonduri europene. „Se vor continua lucrările pe cele 24 de străzi din centrul vechi al oraşului. În plus sunt în curs de modernizare Bazinul Olimpic şi Căminul de persoane vârstnice. Nu sunt de neglijat nici proiectele sociale“, a mai spus Coşer. Autorităţile promit că vor prinde contur 10 noi sensuri giratorii şi vor fi reamenajate intrările în oraş de pe DN 1 şi DN 74. În 2011 ar urma ca Parcul dendrologic „Dr. Ioan Vlad“ din Valea Popii să devină zonă de agrement.

În această luna va intra în dezbatere publică proiectul ce se referă la amenajarea centrului civic, din zona ADR 7 Centru. Aici ar urma să fie construită şi o nouă clădire care să adăpostească noul teatru. Construirea intituţiei va începe în vară, iar inaugurarea va avea loc cel mai probabil în 2013. Consiliul Judeţean Alba a cheltuit cu proiectarea maxim 100.000 de euro.

Alte investiţii în Alba Iulia

Reparaţii capitale pe 24 de străzi: 8 milioane de euro
Reabilitarea căminul de persoane vârstnice:  800.000 euro
Reabilitarea Bazinului Olimpic: 1,9 milioane euro
Parc dendrologic: 2,5 milioane de euro
Amplasare sensuri giratorii: 600.000 euro

„Considerăm ca fiind extrem de importante investiţiile derulate în ultimii ani în Cetatea Alba Carolina, iar rezultatele sunt peste aşteptări, amenajarea unui punct de informare turistică, circuitul turistic de la Traseul Celor Trei Fortificaţii, restaurarea Porţilor I, II şi III, ceremonialul schimbării gărzii. Însă este nevoie ca cei din exterior să vadă ce se întâmplă la Alba Iulia”, a declarat primarul Mircea Hava.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite