Proiecte în valoare de milioane de euro la Gârda de Sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea locală din Gârda de Sus, judeţul Alba, va beneficia în perioada următoare de o serie de proiecte importante cu efecte pozitive pentru comuna din Munţii Apuseni. Drumul spre Gheţarul de la Scărişoara va fi modernizat, iar în centrul comunei va fi amenjat un punct de informare turistică.

Bani pentru drumul spre Gheţarul de la Scărişoara

În primul rând, este vorba despre un proiect de finanţare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) denumit "Modernizare drum, alimentare cu apă, canalizare cu staţie de epurare şi achiziţie sistem de alarmă în comuna Gârda de Sus", cu o valoare totală de 2.500.000 de euro.

“Am semnat contractul de finanţare şi în curând ne vom putea apuca de lucru. Proiectul presupune realizarea canalizării în zona centrală a comunei, pe o distanţă de 8 km, alimentare cu apă şi, cel mai important, modernizarea drumului spre Peştera Gheţarul de la Scărişoara, respectiv asfaltarea acestuia şi realizarea lui la standarde europene. Finalizarea acestui important proiect va fi benefică atât pentru localnici cât şi pentru turişti, care astfel vor putea ajunge mult mai uşor la Peştera Gheţarul de la Scărişoara”, a declarat primarul comunei, Marin Vîrciu.

Administraţia locală a depus, recent, un alt proiect care are drept scop dezvoltarea infrastructurii turistice din comună şi care ar urma să fie finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În valoare de 200.000 de euro, proiectul are ca scop principal realizarea în zona centrală a comunei a unui punct de informare turistică şi a două refugii turistice, unul în zona Peşterii Gheţar, iar celălalt pe păşunatul comunei, în Muntele Călineasa, zonă care ar urma să primească un important imbol economic şi turistic.

Alimentare cu apă pentru cinci sate

În cursul anului 2009 a fost pusă în funcţiune reţeaua de alimentare cu apă a satelor Gheţar, Ocoale, Dealu Frumos, Hănăşeşti şi Mununa, o investiţie în valoare de 1 milion de euro. Lucrarea a fost strict necesară locuitorilor din aceste sate, întrucât apa în zonă era insuficientă, aprovizionarea făcându-se de la distanţe destul de mari. Administrarea reţelei se va face de către societatea Apa CTTA Alba.

„Localitatea noastră nu se poate dezvolta decât în contextul dezvoltării întregii zone. Astfel, împreună cu angajaţii şi colaboratorii mei direcţi am demarat procedurile pentru înfiinţarea Grupului de Acţiune Locală - GAL - Ţara Moţilor. În acest grup am cooptat pe lângă comunele vecine şi oraşul Nucet, din judeţul Bihor, pentru a asigura o configurare compactă a teritorului“, a mai afirmat primarul Marin Vîrciu.

Alte investiţii viitoare se referă la modernizarea drumului spre satul Biharia, construcţia unui cămin cultural în satul Gheţar şi repararea unor drumuri forestiere în scopul uşurării deplasării locuitorilor spre zonele de păşunat.”, a mai spus primarul din Gârda de Sus.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite