Proiect de 20 de milioane de lei destinat gestionării situaţiilor de urgenţă în Alba şi Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul a fost iniţiat de Prefectura Alba
Proiectul a fost iniţiat de Prefectura Alba

Prefectura Alba în parteneriat cu Prefectura Sibiu şi Fundaţia Centrul Naţional Apell implementează un proiect destinat identificării infrastructurii critice în caz de situaţie de urgenţă. Proiectul are o valoare de 20 de milioane de lei, din care 85 la sută sunt fonduri europene.

Proiectul se numeşte ”Managementul planurilor de intervenţie şi contingenţă pentru infrastructura critică la nivel regional, utilizând sisteme informatice de gestiune şi evaluare a riscurilor, pentru îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivelul autorităţilor publice locale. Se va derula pe o perioadă de 2 ani şi este cofinanţat din Fondul Social European.

Valoparea totală eligibilă este de 20 milioane de lei (aproximativ 4,8 milioane de euro), din care suma nerambursabilă din fonduri europene se cifrează la 17 milioane de lei, în timp ce restul de 3 milioane de lei este cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

Obiectivul general al proiectului îl constituie identificarea elementelor de infrastructură critică în regiunea proiectului, în vederea creşterii capacităţii de prevenire şi de gestionare integrată a situaţiilor de urgenţă, consolidarea deciziilor la nivelul instituţiilor publice locale şi centrale, instruirea, specializarea şi îmbunătăţirea capacităţilor reprezentanţilor administraţiilor publice locale şi centrale privind managementul integrat al situaţiilor de urgenţă generate de evenimente ce afectează infrastructura critică.

„Prin implementarea proiectului se realizează prima încercare de a transpune elementele infrastructurii de transport definite la nivel local, în format GIS şi realizarea Registrului de Riscuri, element informatic modern care va sta la baza generării automate a Planurilor de Analiză şi Acoperire a Riscurilor, documente programatice de bază pentru planificarea răspunsului la nivel local. Prin extinderea ariei de acoperire a proiectului pe două judeţe se realizează fuziunea elementelor de analiză şi metodologice – europene şi naţionale, prin conotaţiile pe care le vor lua elementele de infrastructură de transport identificate”, se afirmă într-un comunicat de presă al Prefecturii Alba.

Unul din rezultatele implementării este şi instruirea a peste 100 de persoane din cadrul Prefecturilor din judeţele Alba şi Sibiu şi din alte instituţii şi structuri deconcentrate şi descentralizate (Consiliile Judeţene, Agenţiile Judeţene de Protecţie a Mediului, Apele Romane, ANIF, Compania Naţională de Drumuri, Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţi locale, etc.) în utilizarea aplicaţiilor implementate în cadrul proiectului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite