Profilul muncitorului român care vrea să plece la lucru în străinătate, prin vizorul AJOFM Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe solicitări de locuri de muncă în străinătate sunt pentru agricultură
Cele mai multe solicitări de locuri de muncă în străinătate sunt pentru agricultură

Statele Uniunii Europene continuă să reprezinte alternativa la locurile de muncă puține și prost plătite de la noi. Conform unei centralizări a AJOFM Alba, cele mai multe solicitări pentru munca în străinătate vin din partea bărbaților, iar ca țară în top este Germania.

Datele au fost centralizate  de către consilierul EURESS din cadrul AJOFM Alba. EURES este o bază de date pusă la dispoziție de Comisia Europeeană în care sunt prezentate ofertele de lucru ale angajatorilor din țările Uniunii Europene.

Cifrele analizei evidențiază că predomină bărbații, în procent de peste 70 la sută, iar ca țări în care ar vrea să lucreze nu predomină Italia și Spania. „S-au procesat solicitarile pentru locuri de muncă în spațiul eropean pentru un număr de 24 de persoane, din care 4 femei, țara cea mai solicitatată fiind Germania“, se arată în analiza întocmită de consilierul EURES din AJOFM Alba. Datele s-ar putea explica și prin faptul că cele mai multe locuri de muncă vin din zone ocupate, în general, de bărbați.

Agricultura, construcțiile, ingineria sunt în topul preferințelor

Din punct de vedere al studiilor, cei mai mulți, se încadrează la nivelul liceal/postliceal, dar solicitări vin și din partea absolvenților de facultate. În ceea ce privește vârtsa, aproape jumătate au peste 35 de ani, iar o treime între 25-35 de ani.

În primele nouă luni ale anului în curs, s-au prezentat la AJOFM Alba 197 de persoane dornice să lucreze peste hotare. Cel mai mare interes l-au prezentat locurile de muncă din agricultură, construcții, inginerie, comerț, servicii turistice, informatică, auto(șoferi).

Analiza arată că sunt puțini cei care și înștiințează Agenția de Ocupare cum au finalizat negocierile cu angajatorii străini. E drept, nu au nicio obligație în acest sens. „Datorită faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor facute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator și persoana în cautarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toți solicitanții anunță finalitatea negocierilor. În luna septembrie  2012,  nicio persoana nu a comunicat despre obținerea unui loc de munca în străinătate“, se mai arată în raportul AJOFM Alba.

Specialiștii în recrutări atrag atenția că cei care vor să lucreze în străinătate trebuie să verifice angajatorul în cauză la Inspectoratul Teritorial de Muncă și să citească cu atenție contractele de muncă, înainte să-și pună pe ele semnătura. Asta, întrucât nu sunt puțini ei care se angajazează doar să vă consilieze, nu să vă și caute cu adevărat un loc de muncă. Iar, de aici până la trăirea unei escrocherii pe propria piele nu este  decât un pas.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite