Profesori cu care Alba se mândreşte. Daniela Cetean: „Dascălul este un mic magician, un mic actor în faţa elevilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul" au clasat-o pe Daniela Cetean, profesor de Istorie la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba  Iulia, pe locul trei în campania „Profesorii cu care Alba se mândreşte", iniţiată de cotidianul „Adevărul".

„O muncă plăcută, complexă, antrenantă, în care pun tot profesionalismul și seriozitatea de care sunt capabilă, presărând glume, atunci când e cazul și făcând orele cât mai atractive pentru elevi. Istoria este o poveste și dacă știi cum  să o spui, elevii te ascultă și-și păstrează viu interesul pentru cea mai fascinantă și ofertantă dintre discipline!“, aşa îşi descrie Daniela Cetean munca de peste două decenii la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba  Iulia.

Daniela Cetean îşi aminteşte că principalul „vinovat“ în alegerea meseriei sale este profesoara sa de Istorie din şcoala generală, Maria Miclăuș. Înclinaţia spre munca la catedră a început încă din clasa a a VII-a şi s-a perpetuat şi în timpul anilor de liceu.  După absolvirea Facultăţii de Istorie din Cluj Napoca, a fost repartizată la cel mai bun liceu din Craiova, în anul 1990, după cum susţine, „Nicolae Bălcescu”- azi Colegiul „Carol I“. N-a rămas decât câteva luni acolo, a ales să vină la Alba Iulia, la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“. Şi aici a rămas.

Întrebată ce a cântărit în alegerea catedrei în detrimentul cercetării, profesoara apreciază că: „Nu m-a tentat cercetarea, deoarece descoperisem gustul școlii încă din facultate, de la modulul de practică pedagogică. Și apoi, venind în contact cu școala, nu am mai dorit altceva. Cum să renunț la elevi pentru cercetare! Doar îi cercetez în fiecare zi!“, motivează dascălul.

Actor-magician, în faţa elevilor

Munca alături de dascălii Colegiului Naţional la care activează o consideră una motivantă şi  o permanentă provocare.  „Te face să îți dorești să rămâi mereu alături de cei mai buni elevi și profesori. Acest lucru m-a făcut să nu-mi doresc niciodată să plec din școală și să rămân acolo unde simt că îmi este locul. M-a făcut să mă pregătesc tot timpul pentru a fii la înălțimea elevilor mei și a exigențelor școlii mele. În plus, școala este a doua mea casă și acolo mă simt în mediul meu și simt că și ea îmi aparține în aceiași măsură în care îi aparțin și eu!“, subliniază profesoara,care şi-a arătat în timp preocuparea de cele mai importante proiecte care au ca temă Istoria. Multe dintre ele s-au concretizat şi în stagii de formare în SUA, Polonia, Italia, Israel, Franța, Grecia.

CLICK pe poză pentru FOTOGALERIE

image

„Actor-magician“ în faţa elevilor, aşa se vede, de peste două decenii, Daniela Cetean în faţa celor pe care-i formează. „De cele mai multe ori simt că joc un rol, că trebuie să-i atrag cu ceva, un gest, o tonalitate a vocii mai deosebită, o informație aparte. Ca să fiu cât mai convingătoare trebuie să dau tot ce am mai bun. Și, oricum,  eu cred că profesorul este un mic magician, un mic actor, un om de știință, un modelator de suflete, un artizan, un învățător, un formator “, mai adaugă Daniela Cetean, unul dintre profesorii metodişti ai Inspectoratului Şcolar Alba.


Comunicarea deschisă și sinceră și respectul față de cei cărora se  adreseză, aşa spune dascălul că se dărâmă din start „barierele“ dintre profesor şi elevii pe care-i are în faţă. Recunoaşterea muncii sale o măsoară prin rezultatele cu care se întorc elevii de la olimpiade, concursuri, examene naţionale, dar şi prin feedback-ul venit din partea părinţilor şi a comunităţii.

Elevi cu rezultate deosebite

Elevii pregătiţi de Daniela Cetean au obţinut rezultate fruntaşe la competiţiile naţionale şi internaţionale: premiul I la Concursul național  „Ce înseamnă comunismul pentru mine“, în  2009, prin eleva Iulia Todică,  premiul I la Concursul național „Istorie în dimensiune virtuală“, în 2007, prin elevul Radu Ciobanu, premii speciale la Olimpiada națională de Istorie în mai multe ediții, două premii II la etapele naționale ale Olimpiadei de Istorie, premii speciale la Concursuri naționale de cultură și civilizație, la ambele ediţii ale concursului  „Memoria Holocaustului“.

Liceeni pregătiţi de Daniela Cetean s-au impus şi pe plan internaţional.  Spre exemplu, şi-au adjudecat premii la Concursul internațional Alianțe NATO - edițiile 2004 şi 2005. Munca îi este apreciată şi de colegi. Din 2010, deţine certificatul de formator pe predarea Holocaustului în școlile din România. Dincolo de meseria în sine, vede munca de dascăl ca pe „un act de dăruire, de modelare a unor suflete și a unor minți care vor conduce lumea“. Pentru Daniela Cetean profesorul este un om printre oameni, dar și un om care „zămisleşte oameni!“.

Când vine vorba de preocupări pentru ceea ce se întâmplă în învăţământul românesc, profesoara de Istorie trage un semnal de alarmă: „Din nefericire, nu mai prea avem cu cine să înlocuim generațiile care se retrag la pensie. Aceasta este o mare problemă“, a încheiat Daniela Cetean. Povestea dascălului de pe locul II a topului „Profesori  cu care Alba se mândreşte“ va fi publicată miercuri, 8 februarie,  pe alba.adevarul.ro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite