Alba Iulia: Profesori înlocuiţi pe ultima sută de metri în comisiile de bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru asigurarea bunei desfăşurări a examenului de bacalaureat de anul acesta în centrele de examen din judeţul Alba va fi nevoie de 348 de cadre dicactice, examinatori şi supraveghetori. Ieri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a avut loc tragerea la sorţi a cadrelor didactice care vor forma comisiile din fiecare centru de examinare.

Mai mulţi profesori care iniţial au fost aleşi să facă parte din comisiile de evaluare pentru examenul de Bacalaureat au fost înlocuiţi. Unii dintre aceştia pentru că la sesiunile anterioare au fost sancţionaţi pentru felul în care au înţeles să îşi facă datoria.
Preşedintele comisiei de la Baia de Arieş, un cadru universitar de la Târgu Jiu, a anunţat că nu va participa la acest examen. Potrivit vicepreşedintelui comisiei judeţene a examenului, inspectorul şcolar general adjunct Marcel Stan, la Baia de Arieş vicepreşedintele comisiei va prelua şi acţiunile preşedintelui.
„La nivel naţional au fost semnalate mai multe situaţii de acest fel. Mai multe cadre universitare s-au arătat nemulţumite de sumele propuse şi de modalităţile de cazare. Aceştia ar trebui să stea la internate şcolare. Ministerul îşi va da avizul în cazul de la Baia de la Arieş pentru preluarea atribuţiilor de către vicepreşedintele comisiei”, a spus Marcel Stan.
Cadrele didactice care vor fi excluse vor putea fi înlocuite de profesori pensionari în cazul în care aceştia au profesat în anul şcolar 2008-2009.

Profesorii aşteaptă banii


Cu toate că mai sunt de făcut câteva modificări nu există pericolul ca examenul de bacalaureat să nu se desfăşoare în condiţii bune. De aceeaşi părere este şi liderul Sindicatului Învăţământ Alba, Valeriu Şuşman, care a spus că pentru moment profesorii sunt dispuşi să mai aştepte elaborarea ordinului care prevede sumele alocate pentru acest examen. „Profesorii din Alba Iulia şi din judeţ mai au încă răbdare. Profesorii ardeleni sunt mai molcomi decât colegii lor din sud. Ei îşi vor face datoria se vor duce la examene. Păcat că nu sunt plătiţi aşa cum trebuie şi păcat că nu sunt plătiţi la timp”, a afirmat Valeriu Şuşman.

Calendarul examenelor

Prima probă a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, oral va avea loc luni şi marţi, 22-23 iunie. În perioada 23-24 iunie vor susţine examenul elevii care au urmat cursurile în limba maternă. A doua probă orală, cea la limba şi literatura modernă, franceză, sau engleză, după caz, va avea loc în perioada 24-25 iunie.
În 26 iunie se va susţine proba scrisă la română, iar în 30 iunie proba scrisă, obligatorie a profilului. Proba la alegere, din discuiplinele obligatorii ale profilului va avea loc în data de 1 iulie. Ultima probă, la alegere, din materiile extracurriculare se va desfăşura în data de 2 iulie.
Rezultatele examenelor scrise vor fi afişate la data de 5 iulie. În perioada 7-8 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar în 9 iulie absolvenţii vor avea rezultatele finale ale examenului de bacalaureat.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite